1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rosatom ve UAEA Zaporijya NGS’nin güvenliğini görüştü

Rosatom ve UAEA Zaporijya NGS’nin güvenliğini görüştü

Rosatom ve UAEA, Kaliningrad’da Zaporijya NGS’nin güvenliğini görüşmek üzere bir araya geldi.

Rosatom ve UAEA Zaporijya NGS’nin güvenliğini görüştü

Enerji Günlüğü - Rosatom ve UAEA, Kaliningrad’da Zaporijya NGS’nin güvenliğini görüşmek üzere bir araya geldi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Rafael Mariano Grossi Kaliningrad’da bir araya geldi.

Toplantıya Rus tarafından Rusya Federasyonu Federal Çevre, Sanayi ve Nükleer Denetim Kurumu (Rostekhnadzor) Başkanı Alexander Trembitsky, Rus Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Başkanı Igor Kirillov, Federal Ulusal Muhafız Birlikleri Saha Güvenliği Genel Müdürlüğü Başkanı Vladimir Mashevskiy ve Rusya Dışişleri Bakanlığı Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve Kontrolü Dairesi Başkan Yardımcısı Igor Vishnevetsky katıldı.

Rosatom ve nükleer alanında faaliyet gösteren diğer Rus kuruluşları, geçen yıl UAEA Sekretaryası ile yaptıkları toplantıda, düzenli görüş alışverişi yapılması yönünde karar almışlardır. Bu yılki toplantı da bu doğrultuda gerçekleştirildi. Toplantıda Zaporijya NGS'deki nükleer emniyet ve güvenlikle ilgili konular ele alındı. Taraflar özellikle Rafael Grossi'nin 29 Mart'ta santrale yaptığı ziyaretin sonuçlarına ve tesisteki UAEA uzmanlarının rotasyonu hakkında görüştüler. 

UAEA Direktörü Rafael Grossi, son ziyaretinin ardından, Kasım 2022'de Zaporijya NGS'ye düzenlenen bombardımanın sonuçlarını bizzat değerlendirme fırsatı bulmuştu. Grossi, olumlu bir gelişme olarak santralde yeni Rus dizel jeneratörlerinin ve modüler kazan dairelerinin mevcut olduğunu bildirdi. 

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev de UAEA Direktörü Grossi’ye Zaporijya NGS’nin güvenli bir şekilde işletilmesini sağlamak üzere Rus tarafınca atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

Görüşmede, Rusya ile UAEA arasında diğer alanlardaki devam eden işbirlikleri ile muhtemel iş birliği konuları da ele alındı. Taraflar benzer görüşmeler yapmayı sürdürecekler.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler