1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rosatom, Yakutistan'daki küçük nükleer santrali işletecek

Rosatom, Yakutistan'daki küçük nükleer santrali işletecek

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un elektrik enerjisi bölümü, Yakutistan’daki düşük güçlü nükleer santralin işletmecisi oldu. 

Rosatom, Yakutistan'daki küçük nükleer santrali işletecek

Enerji Günlüğü - Rosatom’un elektrik enerjisi bölümünün bir parçası olan Rosenergoatom Concern A.Ş., Yakutistan’da inşa edilen dünyanın ilk kara tabanlı küçük modüler reaktörü (SMR) Yakutsk’un işletmeci kuruluşu statüsü kazandı. İlgili kararname Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev tarafından imzalandı. 

Rusya’nın en son geliştirdiği düşük güçlü RITM-200N su soğutmalı SMR, kara tabanlı konuşlandırma için yenilikçi gemi teknolojisinin uyarlaması olma özelliği taşıyor. RITM-200 serisi reaktörler, Kuzey Kutbu’nun zorlu koşullarında en yeni Rus buzkıranlarda test edildi.

Yakutistan’da 55 MW kapasiteli RITM-200N reaktörüne dayalı Yakutsk, Rosatom’un kara tabanlı küçük modüler reaktör segmentindeki amiral gemisi projesi olma niteliği taşıyor.

KISA SÜREDE İNŞA EDİLECEK

Geleneksel nükleer güç santrallere (NGS) kıyasla çok daha küçük olacak olan Yakutsk, boyutu sayesinde de kısa sürede inşa edilecek. Ust-Kuiga yerleşim yerindeki hazırlık çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 250 kişilik ilk işçi kampının (VGS-1) inşaatına yönelik çalışmalar tamamlanırken, 2024 yılının dördüncü çeyreğinde tamamlanması planlanan 683 kişilik ikinci işçi kampının ilk etabının inşaatına başlandı.

Rosatom ve Yakutistan hükümeti 2019 yılında ilk kara tabanlı küçük modüler reaktör Yakutsk’un inşa edilmesi için anlaşma imzaladı. Bu proje sayesinde Yakutistan’ın kuzeydeki ücra bölgeleri, Kyuchus altın yatağının ve diğer maden yataklarının geliştirilmesi için güvenilir ve yüksek kaliteli bir enerji kaynağı elde edecek. Nisan 2023’te Rusya Federasyonu Federal Çevre, Sanayi ve Nükleer Denetim Kurumu Rostekhnadzor’dan lisans alınmasıyla da bu projenin hayata geçirilmesinde önemli bir adım atılmış oldu. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler