1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rosatom’a ilk kara tabanlı SMR için lisans

Rosatom’a ilk kara tabanlı SMR için lisans

Rusya, RITM-200N ile dünyanın ilk kara tabanlı SMR’sini zorlu iklim koşullarına sahip Yakutistan’ın Ust-Yansky Bölgesi'nde 2028 yılında devreye almayı planlıyor.

Rosatom’a ilk kara tabanlı SMR için lisans

Enerji Günlüğü - Rosatom’a Yakutistan’ın Ust-Yansky Bölgesi'nde Yakutsk kara tabanlı küçük modüler reaktörün (SMR) inşası için Rusya yönetimi tarafından lisans verildi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a bağlı Rosenergoatom A.Ş’ye 21 Nisan'da Yakutistan’ın Ust-Yansky Bölgesi'nde Yakutsk kara tabanlı küçük modüler reaktörün (SMR) inşası için Rusya Federasyonu Federal Çevre, Teknoloji ve Nükleer Yönetim Denetleme Servisi (Rostekhnadzor) tarafından lisans verildi.

DAHA KISA SÜREDE İNŞA EDİLİYOR

Kara tabanlı SMR'nin tasarımı en modern Rus teknolojisine dayanıyor. Gemi tasarımında kullanılan su soğutmalı nükleer reaktör RITM-200N düşük güçlü, kara tabanlı Nükleer Güç Santraline (NGS) uyarlanarak geliştirildi. Gelişmiş Rus buzkıran gemilerinde zorlu Kuzey Kutbu koşullarında test edilen RITM-200N serisi reaktörler Fukuşima sonrası modern NGS tasarımı için gereken tüm güvenlik gereksinimlerini karşılıyor. Söz konusu reaktörler, büyük nükleer güç santrallerine kıyasla daha kısa inşaat süresine sahip kompakt modüler nükleer güç santralleri olma özelliği taşıyor.

2028’DE DEVREYE ALINMASI PLANLANIYOR

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Rostekhnadzor'un kararı küresel nükleer endüstri için önemlidir. Zorlu Kuzey Kutbu koşullarında ilk modern kara tabanlı SMR'nin inşasına izin verilmesi Rus nükleer teknolojilerinin tartışmasız liderliğinin bir başka teyididir. Ust-Kuyga yerleşim biriminde inşaat öncesi çalışmalar halihazırda devam etmektedir. Sahaya şimdiden 2 bin tondan fazla kargo teslim edildi, şu anda sahada yaklaşık 80 işçi ve 38 parça işletme ekipmanı bulunuyor. Çalışmaların kapsamı her geçen gün artıyor. RITM-200N ile dünyanın ilk kara tabanlı SMR'sinin 2028 yılında devreye alınması planlanıyor.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler