1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rum Basını: İsrail doğalgazı Türkiye’den geçmeyecek

Rum Basını: İsrail doğalgazı Türkiye’den geçmeyecek

Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum basını, İsrail'in Doğu Akdeniz'de ürettiği ve üreteceği doğalgazın dünya piyasalarına Türkiye üzerinden aktarılmayacağını...

Rum Basını: İsrail doğalgazı Türkiye’den geçmeyecek

Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum basını, İsrail'in Doğu Akdeniz'de ürettiği ve üreteceği doğalgazın dünya piyasalarına Türkiye üzerinden aktarılmayacağını ileri sürdü. 

Kıbrıs Postası Gazetesi'nin haberine göre Rum kesiminde yayınlanan Simerini gazetesi, Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in geçtiğimiz haftalarda İsrail Başbakanı Netanyahu ile gerçekleştirdikleri görüşmede, İsrail doğalgazının Türkiye üzerinde geçecek bir boru hattıyla AB’ye götürülmesinin söz konusu olmadığını iddia etti.

Kasulidis ve Lakkotripis’in Netenyahu’yla gerçekleştirdikleri görüşmede ayrıca, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iktidarda olduğu sürece normalleşmeyeceği bilgisini de aldıklarını yazan gazete, İsrail’in Türkiye üzerinden geçecek olası bir boru hattı konusunda Suriye, Lübnan ve Türkiye’ye güvenmediğini öne sürdü.

İsrail’in, Türkiye’nin doğal gaz konusunda söz sahibi olmasını istemediğini de iddia eden Simerini Gazetesi, bu yüzden Güney Kıbrıs’ın İsrail için daha iyi bir seçenek teşkil ettiği yorumunda bulundu.

GAZ LNG'YE DÖNÜŞTÜRÜLÜP ORTAK KULLANILACAK

Gazetenin haberine göre Rum Büyükelçi Tasos Conis, İsrailli yetkililerle, bölgeden çıkarılacak doğalgazın, özellikle sıvılaştırılmış formatta ortak kullanımı konusunu görüşüyor. Simerini Gazetesi, İsrail ile Güney Kıbrıs doğal gazının sıvılaştırılarak sadece AB’ye değil Çin ve diğer Asya ülkelerine ortaklaşa satışı için de sıvılaştırma terminali ve uygun tankerlerin gerekli olduğunu, Conis’in temaslarında bu konularda ön hazırlık görüşmeleri yapıldığını bildirdi. Haberde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de önümüzdeki günlerde İsrail’i ziyaret edeceği hatırlatıldı.

Bu arada, Anastasiadis’in İsrail temasları sırasında Güney Kıbrıs ile İsrail arasında, "arama kurtarma, doğal afetlerle mücadele ve enerji güvenliği" konularında anlaşma imzalanmasının beklendiği de vurgulandı.

NERJİ GÜVENLİĞİ PROTOKOLÜ YOLDA

Rum Enerji Bakanı Lakkotripis, Simerini'ye yaptığı açıklamada, İsrail’le "ortak doğal gaz parsellerinin kullanımı" konusundaki görüşmelerin sürdüğünü belirtti. İsrail-Rum Kesimi işbirliği çabalarının iyi yolda olduğunu belirten Lakkotripis, yangın, sel baskınları gibi doğal afetlerle başa çıkma konusunda işbirliği yapılmasını öngören bir işbirliği protokolü hazırlandığını, görüşmelere enerji güvenliğinin de dahil edilmesini beklediğini ifade etti.

KIBRIS İÇİN GAZ SANTRALİ DE MASADA

Doğal gaz santrali konusunda da bazı görüşmelerin olduğunu ancak kesin kararlar için önce İsrail’in doğal gaz ihraç etme yönünde karar alması gerektiğini vurgulayan Lakkotripis, bu konularda teknokratlar düzeyinde sonuç almaları durumunda Anastasiadis’in Mayıs ayında İsrail’e yapacağı ziyarette anlaşma imzalanması olasılığı olduğunu belirtti.

FRANSIZ TOTAL, GAZ DEĞİL PETROL PEŞİNDE

Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde yer alan parsellerde gerçekleştirilecek doğal gaz ve petrol araştırmalarına ilişkin olarak ise, ikinci tur ihalede parseller üzerinde hak kazanan şirketlerin ilk araştırma sondajlarına 2014 sonu, 2015 başı gibi başlamalarının beklendiğini açıkladı. Bu planlamaların henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve öncesinde sismolojik araştırmalar yapılması gerektiğini de vurgulayan Lakkotripis, Total şirketinin ise kullanım hakkını elde ettiği parselde doğal gazdan ziyade petrol arama niyetinde olduğunu, söz konusu parselin bu açıdan daha elverişli olduğuna inanıldığını belirtti.

İSRAİL-RUM KESİMİ ORTAK ARAMA ANLAŞMASI PEŞİNDE

Bu arada, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Alithia gazetesine yaptığı açıklamada da İsrail temasları ve doğalgaz konusuna değindi. İsrail’in Güney Kıbrıs’ı en iyi öngörülebilir komşusu olarak gördüğünü, bu yüzden de iki ülkenin ilişkilerinin diğer faktörlerden etkilenmeyeceğini ifade eden Lakkotripis, İsrail’le ortak parsellerdeki doğalgaz ve diğer konularda anlaşmaya varılması için görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.

İSRAİL-TÜRKİYE DİYALOĞU ÇABALARI

Öte yandan, İsrail’in Güney Kıbrıs Büyükleçisi Mihail Hariri, Güney Kıbrıs ile İsrail’in doğalgaz başta olmak üzere işbirliği yapabilecekleri pek çok alan bulunduğunu, ülkesinin Güney Kıbrıs ile daha iyi ilişkiler arzuladığını açıkladı.

Hariri, Fileleftheros gazetesine verdiği demeçte, İsrail'in önümüzdeki aylarda doğalgaza ilişkin stratejisini netleştireceğini belirterek Güney Kıbrıs ile işbirliğinin iyi temellerde olduğunu vurguladı. Hariri ayrıca, “şu anda ülkesinin Türkiye’yle olan ilişkilerinin yeniden sağlanması yönünde bir çabanın mevcut olduğunu, sorunların çözülebilmesi için diyaloğun şart olduğunu ve önemli olanın iki ülke arasındaki güvenin yeniden sağlanması olduğunu” sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler