1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rum kesimi enerji için Akdeniz Kulübü`nü istiyor

Rum kesimi enerji için Akdeniz Kulübü`nü istiyor

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı, İtalyan Enerji Şirketi ENI'nin Kıbrıs açıklarında keşif amaçlı doğalgaz arama...

Rum kesimi enerji için Akdeniz Kulübü`nü istiyor

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı, İtalyan Enerji Şirketi ENI'nin Kıbrıs açıklarında keşif amaçlı doğalgaz arama planlarına başlamasının, Roma ve Lefkoşa arasında önemli bir bağlantıya işaret ettiğini söyledi.

15 Temmuz'da Atina'daki Avrupa Parlemantosu'nda konuşan Bakan Ioannis Kasoulides, "Haftaya İtalya'yı ziyaret etmek istiyorum. İtalya ile Kıbrıs arasındaki doğalgaz arama çalışmalarında ENI'nin rolü çok önemli” açıklamasında bulundu.

Kasoulides, ”Avrupa'daki diğer coğrafi birliklerde olduğu gibi Akdenizde de dostluk, kardeşlik bağlarının kurulması gerekiyor. ENI ile işbirliği, İtalyan şirketin Kıbrıs'ta varlığının daha ötesine geçerek, hükümetler arasındaki işbirliğini açığa çıkarıyor. Kıbrıs'ın aynı zamanda Fransa ve ABD ile de Total ve Noble enerji firmaları üzerinden işbirliği geliştirme şansı var” dedi.

TOTAL VE NOBLE İLE ANLAŞMALAR İMZALANDI

Noble Energy, 2011 yılında adanın açıklarında keşfedilen 140-230 milyar metreküplük doğalgaz rezervlerini doğrulamak için çalışma yapıyor. Noble'nin çalışma alanı ENI firmasının önümüzdeki sene keşfe çıkacağı alanın hemen güneyinde bulunuyor.

11 Temmuz'da Rum hükümeti yetkilileri ile ENI Başkanı Paolo Scaroni arasında yapılan görüşmelerden sonra ENI'nin 2014 yılının ikinci yarısında doğalgaz arama çalışmalarına başlayacağı açıklanmıştı. ENI ile Rum Hükümeti arasında 2013'ün başında üretim ve paylaşma kapsamında imzalanan anlaşma gereği, ENI  uluslararası sularda üç ayrı alanda hidrokarbon taraması yapacak.

Paolo Scaroni konuyla ilgili olarak, ENI'nin bölgede doğalgaza odaklanmış olduğunu ancak petrolle de karşılaşmalarının olası olduğunu belirtmişti.

Total firması ise, uluslararası sularda arama yapmak için Rum Hkümeti ile anlaşma imzalamştı.

"AB İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Bakan Kasoulides aynı zamanda İsrail ve diğer komşu ülkelerlede işbirliği içinde olduklarını ve bu bölgedeki doğalgazın AB için çelik ve kömür kadar değerli olduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz'de son yıllarda pek çok doğalgaz rezervi bulundu. Rum kesimi bu rezervleri finansal krizden çıkma kozu olarak görüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler