1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rum yönetiminden Türkiye’ye şartlı teklif

Rum yönetiminden Türkiye’ye şartlı teklif

Enerji Günlüğü – Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde, Kıbrıs doğalgazının Türkiye üzerinden nakledileceğini belirtti.Kıbrıs...

Rum yönetiminden Türkiye’ye şartlı teklif

Enerji Günlüğü – Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde, Kıbrıs doğalgazının Türkiye üzerinden nakledileceğini belirtti.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, haftalık yayınlanan Katimerini gazetesindeki röportajında, Türkiye üzerinden boru hattının en tercih edilen ve ucuz nakil yöntemi olduğunu belirterek, Kıbrıs sorunun çözülmesi halinde Doğu Akdeniz doğalgazında Türkiye’ye güzergâhının tercih edileceğini söyledi.

Öte yandan, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakerelerin devamına ilişkin olarak da, Türk savaş gemilerinin tek yanlı parselledikleri bölgede tacizde bulunması halinde BM çerçevesindeki müzakerelerden çekileceği tehdidinde bulundu.

TACİZ YAŞANMAYACAK SÖZÜ ALDIK

Anastasiadis, 13 parsele ayırdıkları doğu Akdeniz’de taciz yaşanmayacağı yönünde söz aldıklarını da ileri sürerek, devrede olan İsrail gazı için İsrail’den Türkiye’ye doğrudan boru hattının 3.5 milyar dolar, Kıbrıs adasına gelerek buradan Türkiye’ye gitmesinin bir milyar dolar maliyette olduğunu, her ikisinin de değerlendirildiğini söyledi.

TESPİT ÇALIŞMALARI BU YIL BİTECEK

Rum lider ayrıca, Fransız Total, İtalyan ENİ ve Amerikan Noble Energy şirketlerinin doğu Akdeniz’de doğalgaz tespit çalışmalarının bu yıl içinde biteceğini ve kesin miktarların belirleneceğini de ifade etti. “Türkiye üzerinden boru hattı en tercih edilen ve ucuz nakil yöntemi”diyenAnastasiadis, Türkiye, Kıbrıs, İsrail ve AB’nin bu gaza ihtiyacı olduğunu belirtti.

GÜVEN ORTAMINA UYGUN DAVRANILMALI

Türk savaş gemilerinin bölgede dolaşması düşündürdüğünü ifade eden Anastasiadis,Gözlemlenen küçük vukuatların en azından müzakereler devam ettiği müddetçe tekrar etmeyeceği sözü aldıklarını söyledi. Anastasiadis, “İhlallerin devam etmesi durumunda cevabımızın müzakerelerden ayrılmak olacağını açıkça ortaya koyduk. Güven ortamı yaratmaya çalıştığımız bir zamanda, buna uygun olmayan, prosedürü kirletecek şekilde davranmamak gerektiği bilinmelidir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler