1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rumlar, Kıbrıs`ın gazını paylaşmaya hazır

Rumlar, Kıbrıs`ın gazını paylaşmaya hazır

Enerji Günlüğü - Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sularındaki doğalgazı paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.Türk ve Kıbrıslı...

Rumlar, Kıbrıs`ın gazını paylaşmaya hazır

Enerji Günlüğü - Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sularındaki doğalgazı paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

Türk ve Kıbrıslı Türk basın mensupları için dün akşam bir basın toplantısı düzenleyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafının yapılan müzakereler sırasında hidrokarbon konusunu gündeme getirmediğini, bu konuya ne sözlü ne yazılı önerilerine getirmediğini belirterek, Kıbrıs sularındaki doğalgazı paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

2015 yılının kabul edilemez statükonun sona ereceği bir yıl olmasını dilediğini vurgulayan Anastasiadis, "Kıbrıslı Türk lider Navtex’in yayımlanmasının ardından ortaya koyduğu şartları 11 Şubat Ortak Açıklaması sonrasında yaptığı sözlü ve yazılı önerilerde gündeme getirmedi. Çünkü Türkiye de Kıbrıs Türk liderliği de Talat-Hristofyas anlaşması ve Eroğlu-Hristofyas görüş birliklerinde, Kıbrıslı Türklerin haklarının çözümden sonra tamamen tesis edilmiş olduğunu biliyordu” dedi.

KIBRIS'I YENİDEN CENNETE ÇEVİREBİLİRİZ

Kıbrıs halklarının daha iyiye layık olduğunu ve çözümsüzlüğün kimsenin yararına olmadığını kaydeden Anastasiadis, “Bir zaman Cennet olan ve Cehennem’e çevirdiğimiz bu ülkeyi yeniden Cennet’e çevirebiliriz” dedi.

Anastasiadis, çözüm için tek bir plan olduğunu ifade ederek, "Bana göre bunun için tek plan vardır: Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip, tek egemenliği, tek uluslararası meşru temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan bir federasyona dönüşmesi. Avrupa müktesebatına uygun, kazananı ve kaybedeni olmayacak, her iki tarafın da endişe ve hassasiyetlerini dikkate alacak bir çözüm.” dedi.

Türkiye’nin Navtex’ine karşı kararlaştırılan 10 hukuki ve siyasi önlem hatırlatılan Anastasiadis, “5 Ocak açıklamasının tamamen anlaşılmadığını kabul ediyorum. Niyetimin Kıbrıslı Türklerin haklarını da güvenceye almak olduğunu, hiçbir şüphe kalmasın diye defalarca tekrarlarım. Şu anda Jeostratejik Araştırmalar Konseyi’nin kastettiğiniz gibi tedbir önerisi olduğunu zannetmiyorum. Ancak yasadışı durum sürerse tedbirler incelenecek ve gerekli önlemler alınacak. Buna gerek kalmayacağını ummak istiyorum.” dedi.

RUMLAR'IN NAVTEX GEREKÇESİ YALAN MI?

Önceki ve Sonraki Haberler