1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rumlar`ın Navtex gerekçesi yalan mı?

Rumlar`ın Navtex gerekçesi yalan mı?

Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, müzakerelerden çekilme gerekçesi yaptığı Türkiye'nin Navtex'inin, görüşmelerin devam ettiği 2011 yılında...

Rumlar`ın Navtex gerekçesi yalan mı?

Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, müzakerelerden çekilme gerekçesi yaptığı Türkiye'nin Navtex'inin, görüşmelerin devam ettiği 2011 yılında da geçerli olduğu ortaya çıktı.

KKTC basınında yer alan haberlere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli basın mensuplarıyla dün akşam Rum Başkanlık Köşkü’nde bir araya geldi ve Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşlerini aktardı.

Havadis Gazetesi'nin haberinde, Rum Lider Anastasiadis'in, 9 Ekim tarihinden bir hafta önce Türkiye’nin Navtex yayımlaması nedeniyle müzakereleri askıya aldıklarını belirttiği, diyaloğun bitmesine Türk Gemilerinin Kıbrıs’ın güneyindeki sulara girmesini sebep gösterdiği ve bunun daha önce yaşanmadığı ifadelerine yer verildi.

Anasiadis'in bu sözleri üzerine, toplantıyı izleyen Havadis gazetesi muhabiri Esra Aygın, 2011 yılında Navtex de dahil bugün yapılan her şeyin yapıldığını ancak Hristofyas’ın masadan kalkmadığını hatırlattı. Bunun üzerine gerginleşen Anastasiadis, söz konusu Navtex’in Kıbrıs’ın kuzeyindeki sularla sınırlı kaldığını söyledi.

Havadis gazetesi ise konuya ilişkin haberinde, 2011 yılında da aynı durumun yaşandığını, o yıl Türk tarafınca yayınlanan Navtex’in, Anastasiadis’in iddiasının aksine Kıbrıs’ın güney sularını da kapsadığı koordinatların yer aldığı bir belgeye yer verdi.

2011 dönemine ait Navtex belgesi, Piri Reis araştırma gemisinin Anastasiadis’in söylediği gibi sadece Kıbrıs’ın kuzeyindeki denizleri değil, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin belirlediği araştırma alanlarını ve o dönemde Noble Energy’nin araştırma yaptığı Blok 12’yi kapsadığını açıkça gösteriyor.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, basın toplantısında ayrıca, 25 Şubat’ta yapacağı Moskova ziyareti sırasında Rusya hükümetiyle bir dizi işbirliği anlaşması imzalayacağını söyledi. Anastasiadis, askeri işbirliği anlaşmalarının yıllardır var olduğunu, sadece bunların yenileneceğini ve olağanüstü hallerde Rusya hava ve deniz kuvvetlerine sağlanabilecek kolaylıklarla alaklı olduğunu anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler