1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rus petrolünde indirim azalıyor

Rus petrolünde indirim azalıyor

OPEC+ üretim kesintileri ve Çin’in ekonomiyi teşvik adımlarıyla Brent petrol fiyatının yıl sonunda 100 dolar/varil düzeyine yaklaşacağı tahmin ediliyor. 

Rus petrolünde indirim azalıyor

Enerji Günlüğü - İndirimli Rus petrolü 5 dolar pahalanacak. Bu durum Türkiye’nin petrol faturasını 19,2 milyon dolar artıracak.

ekonomim.com'da yer alan Hilal Sarı imzalı habere göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün ve müttefiklerinin (OPEC+) devam eden arz kesintileri ve Çin’de ekonomik büyüme için hükümetin sağlayacağı desteklerle 2023 yılı 3. çeyrekte petrol talebinde rekor bekleniyor. Bazı finans kuruluşlarına göre, talepteki bu artışla petrol fiyatları yıl sonunda 100 dolar/varil düzeyine yaklaşacak. Goldman Sachs Brent petrolün yıl sonu öngörünü 86 dolar/varil olarak açıklarken, ANZ’nin Brent yıl sonu öngörüsü 100 dolar/varil ve UBS’nin yıl sonu öngörüsü de 95 dolar/varil.

Arz tarafında devam eden kesintiler ve Çin’den gelen teşvik açıklamalarıyla Brent petrolün varil fiyatı son 5 günde yüzde 5 yükselişle en son Nisan ayında gördüğü 83 doların da üzerine çıktı. WTI da son 5 günde yüzde 5’in üstüne yükselerek 5 ayın zirvesi olan 79,74 düzeyiyle 80 dolar sınırına dayandı.

RUS PETROL İNDİRİM AZALACAK, TÜRKİYE’NİN FATURASI KABARACAK

Öte yandan, Rusya Maliye Bakanlığı ülkenin petrol ihracatlarının vergilendirilmesinde uyguladığı 25 dolar/varil düzeyindeki indirimi 20 dolara indirilmesinin planlandığını duyurdu. Rus petrolünde indirimlerin 5 dolar azaltılması ise Türkiye’nin petrol faturasını Nisan ayındaki düzeylerden hesaplandığında 19,2 milyon dolar arttıracak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler