1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rus yaptırımlarında sıra nükleer işbirliği yapılan üniversitelerde

Rus yaptırımlarında sıra nükleer işbirliği yapılan üniversitelerde

Enerji Günlüğü - Rusya Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi (MEPhI) üç büyük Türk üniversitesi ile işbirliğini iptal etti.Ankara Üniversitesi Rektörü...

Rus yaptırımlarında sıra nükleer işbirliği yapılan üniversitelerde

Enerji Günlüğü - Rusya Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi (MEPhI) üç büyük Türk üniversitesi ile işbirliğini iptal etti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, üniversitelerinin Rusya Federasyonu'nda bulunan 8 üniversite ile anlaşması bulunduğunu kaydederek, bunlardan biri olan Rusya Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi (MEPhI) tarafından Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santrale yetişmiş insan gücü sağlamayı amaçlayan işbirliğinin iptal edildiği belirtildi.

Açıklamada, karar karşısında şaşkınlık ve üzüntü duyduklarını belirten İbiş, "Ülkeler arasında zaman zaman yaşanabilecek siyasi anlaşmazlıkların bilim ve eğitim alanlarını etkilemesine izin verilmemesi gerekir. Çünkü bilim, eğitim, bilgi evrenseldir ve politik etkilerden bağımsızdır. Ayrıca gelecekteki ilişkilerin inşasında temel alanların başında bilim ve eğitimin geldiği unutulmamalıdır. Buradan hareketle; Üniversitemiz kapıları Rusya Federasyonundan gelen akademisyen ve öğrencilere her zaman açık olduğu gibi, Rusya Federasyonundaki ortaklarımızla süregelen bilim ve eğitim ilişkilerimizin de akamete uğramaksızın tarafımızca devam ettirilme isteğimizi korurken, aynı evrensel bakış açısı ile Rusya tarafının da benzeri anlayışı koruması gerektiği inanç ve tavsiyemizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.” dedi.

Öte yandan İbiş, MEPhI’ye konuyla ilgili teessüflerini bildiren bir mesaj hazırladıklarını ve bu kararlarını evrensel üniversite anlam ve değerleriyle uyuşmadığını onlara bu mektupla ileteceklerini de açıklamasında belirtti.

MEPhI’nin Hacettepe ve İTÜ'nün anlaşmaları, iki üniversite arasında bilim, eğitim ve sosyal alanlardaki iş birliğini kapsıyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler