1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Ruslar Akkuyu nükleer hisselerini devredecek

Ruslar Akkuyu nükleer hisselerini devredecek

Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüzde 100 hissesi olan Ruslar, yüzde 49’a kadar hisse satışı yapmak için çalışmalarını hızlandırdı.

Ruslar Akkuyu nükleer hisselerini devredecek

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüzde 100 hissesi olan Ruslar, yüzde 49’a kadar hisse satışı yapmak için çalışmalarını hızlandırdı.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak düşürme krizi nedeniyle uzun süredir beklemede olan Akkkuyu Nükleer Santrali yapımı sürecinde yeni bir gelişme yaşanıyor. Hürriyet Gazetesi'nden Neşe Karanfil'in haberine göre, Rusya Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki hisselerinin bir kısmını devretmek için harekete geçti. Rusya’nın yaşadığı ekonomik sıkıntı ve yaşanan finans probleminin aşılması için hisse satışının hızlandırıldığı ifade ediliyor.

2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan “Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği” anlaşması uyarınca kurulan ve Rusya'nın tamamına sahip olduğu Akkuyu şirketi hisselerinin yüzde 49'a kadar devredilebilecek. Anlaşmaya göre, hisse satışında Türkiye’nin rızasının olması gerekecek.

2 yıl önce genel müdürlük görevine gelen Fuad Akhundov’un, hisse satışıyla ilgili görüşmelerde bulunmak amacıyla genel müdürlük görevini bıraktığı belirtildi. Yaklaşık 10 gün önce görüşmelere başlanması kararı alınırken, geçen hafta da Akhundov’un yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu belirtildi. 

Öte yandan, Ruslar'ın devretmeyi planladığı Akkuyu NGS hisselerine, Çelikler İnşaat'ın talip olduğu belirtiliyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi kapsamındaki Akkuyu NGS Liman İhalesi'ni Çelikler İnşaat kazanmıştı. 

Mersin yakınlarındaki Akkuyu Nükleer Güç Santrali, 1200 MW'lik dört üniteden oluşan toplam 4800 MW'lik kurulu güçle hayata geçirilmek üzere projelendirilmiş durumda. Daha önce ilk ünitesinin 2020 yılında devreye gireceği konuşulsa da projenin 2023 yılında devreye girmesi öngörülüyor.

Akkuyu NGS ile ilgil içalışmalar, Suriye Türkiye sınırında 24 Kasım 2015 tarihinde bir Rus savaş uçağının, sınır ihali nedeniyle düşürülmesi üzerine yavaşlamıştı. Deyim yerindeyse, çalışmalar fiilen rölantiye alınmıştı. 

Ancak son haftalarda Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden düzelme eğilimi göstermesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın geçtiğimiz günlerde, Akkuyu Nükleer AŞ inşaat sahasında incelemelerde bulunması santralin kurulması çalışmalarının yeniden hızlanacağının işareti kabul edilmişti. 

Önceki ve Sonraki Haberler