1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ruslar Nabucco’ya inancını yitirdi

Ruslar Nabucco’ya inancını yitirdi

Enerji Günlüğü - Moskova’da düzenlenen “Rusya Doğal Gazı” Forumu’nda Rusya şirketleri tarafından gaz üretiminin arttırılması, ihracat dinamiği...

Ruslar Nabucco’ya inancını yitirdi

Enerji Günlüğü - Moskova’da düzenlenen “Rusya Doğal Gazı” Forumu’nda Rusya şirketleri tarafından gaz üretiminin arttırılması, ihracat dinamiği ve üreticiler için vergi sistemi gibi konular görüşüldü. Ayrıca, Rusya doğal gazının borsada satışına ilişkin öneri ele alındı.
Forum katılımcıları, Rusya’dan Avrupa’ya uzanan yeni doğal gaz boru hatları, yani artık kullanılmakta olan “Kuzey Akım” boru hattı ile gelecekte işletilecek “Güney Akım” boru hattı, Avrupa ve tüm dünyanın doğal gaz piyasasını istikrarlaştıracağı konusunda fikir birliğine vardılar. Sözü geçen iki boru hattının döşenmesi için ekonomik temel özenle hazırlandı. Fakat bazı rakipler için aynı şey söylenemez durumda. Rusya Doğal Gaz Derneği Başkanı Valeriy Yazev’in belirttiğine göre Nabucco projesinin geçerliliği kalmadı. Bu proje, hala, gerekli finans ve rezerv temele sahip değil.
Rusya’dan Avrupa’ya döşenen doğal gaz boru hatlarının hammadde ihtiyaçları, günümüzde, tamamen karşılanıyor. Fakat şimdiden uzak geleceği düşünmek gerek. “Skolkovo” Girişimcilik Okulu Enerji Merkezi uzmanı Anton Rubtsov, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte Rusya’daki vergi sisteminin, yeni gaz yataklarının işletilmesini daha önemli derecede teşvik edecek hale getirilmesi gereğine işaret etti.
“Yevrogaz” Gaz Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Beate Raabe, Rusyalı üreticileri umutlandırdı, ama çok fazla rahatlanmamalarını tavsiye etti. Beate Raabe, Gazprom şirketinin Avrupa’nın enerji dengesinde eskisi gibi önemli rol oynayacağını söyledi. Fakat Rusya şirketinin “üçüncü enerji paketi”ni onaylaması gerekecek. Bu arada Gazprom, eskisi gibi, değişik güzergâhlarda doğalgaz sevkiyatı dışında bir dizi tedarikçi için uygun koşulları oluşturmalı. Gazprom temsilcileri, Rusya şirketinin bunu yapmaya hazır olduğunu duyurdular.

Önceki ve Sonraki Haberler