1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya Arjantin’de uranyum arayıp nükleer santral kuracak

Rusya Arjantin’de uranyum arayıp nükleer santral kuracak

Enerji Günlüğü - Rusya Arjantin’de temel nükleer yakıt hammaddesi uranyumun üretimi ve keşfini yoğunlaştıracak ve bir nükleer santral kuracak.Türkiye'de...

Rusya Arjantin’de uranyum arayıp nükleer santral kuracak

Enerji Günlüğü - Rusya Arjantin’de temel nükleer yakıt hammaddesi uranyumun üretimi ve keşfini yoğunlaştıracak ve bir nükleer santral kuracak.

Türkiye'de Mersin Akkuyu Nükleer Santrali inşa etmek için anlaşan Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Arjantin'de de bir nükleer santral daha inşa edecek. Arjantin Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Rusya ile uranyum keşfi ve üretimi için 250 milyon dolar değerinde bir anlaşma imzalandı. Anlaşma nükleer santral inşasını da içeriyor.

Anlaşma Arjantin Devlet Başkanı Maurico Macri'nin Moskova'yı ziyaretinde imzalandı. Arjantin ve Paraguay'da uranyum keşfini içeren anlaşmaya imzayı Dışişleri Bakanı Jorge Faurie ve Rusya Urnium One Group Başkanı ve UrAmerica Llt Başkanı imzaladı. 

Uranyum günümüzde nükleer güç santrallerinde yakıt olarak kullanılıyor. Güney Amerika ülkesi Arjantin ise elektriğinin yüzde 5’ini ağır su (döteryum-hidrojenin bir izotopu) ile soğutulan üç nükleer santralinden elde ediyor. Arjantin Rusya ve Kazakistan’dan uranyum ithal ediyor ve bunun da bir kısmını Brezilya’ya ihraç ediyor.

Arjantin daha önce bu yılın ikinci yarısında yeni iki yeni nükleer reaktör inşa etmeyi planladığını açıklamıştı. 13 milyar dolarlık plan çoğunlukla Çin tarafından finanse edilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler