1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Avrupa gaz pazar payını mavi hidrojenle koruyabilir

Rusya Avrupa gaz pazar payını mavi hidrojenle koruyabilir

Avrupa’nın net sıfır emisyon hedefi kapsamında Rusya’dan gaz alımını azaltacağı ancak Rusya’nın mavi hidrojenle bu açığı ikame edebileceği kaydedildi.

Rusya Avrupa gaz pazar payını mavi hidrojenle koruyabilir

Enerji Günlüğü - Avrupa’nın net sıfır emisyon hedefi kapsamında Rusya’dan gaz alımını azaltacağı ancak Rusya’nın mavi hidrojenle bu açığı ikame edebileceği kaydedildi.

Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom'un ihracat kolu olan Gazprom Export'un bölüm başkanı Sergey Komlev, Avrupa'nın karbon nötr politikasının kaçınılmaz sonucu olarak Rus doğal gazının doğrudan arzında bir düşüş olacağını ve 2050 yılına kadar elde edilen gelirleri etkileyeceğini söyledi. Komlev bununla birlikte Rusya'nın 'mavi hidrojen' teslimatlarını kullanarak Avrupa pazarındaki ihracat pozisyonunu koruyabileceğini kaydetti. 

Doğal gazdan hidrojen üretiminin kilogram başına yaklaşık 2 dolar maliyetle üretiminin mümkün olduğunu belirten Komlev, bunun Rusya'nın gelecekte dünyanın en büyük 'mavi' hidrojen ihracatçısı olmasını sağlayacağını kaydetti. 

Rusya Enerji Bakanlığı'nın tahminlerine göre Rusya, 2050 yılında diğer ülkelere 100,2 milyar dolar değerinde 33,4 milyon tona kadar hidrojen ihraç edebilir. Bu da küresel pazarının %20’sine denk geliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler