1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya, Azerbaycan`la petrol transit anlaşmasını iptal etti

Rusya, Azerbaycan`la petrol transit anlaşmasını iptal etti

Enerji Günlüğü - Rusya, Azerbaycan petrollerinin Novorossisk üzerinden dünyaya pazarlanmasını öngören 1996 tarihli transit geçiş anlaşmasını iptal...

Rusya, Azerbaycan`la petrol transit anlaşmasını iptal etti

Enerji Günlüğü - Rusya, Azerbaycan petrollerinin Novorossisk üzerinden dünyaya pazarlanmasını öngören 1996 tarihli transit geçiş anlaşmasını iptal etti. Anlaşmanın iptali ile ilgili Bakü'ye nota iletildi. Bakü'nün anlaşma şartlarına uymadığı ve transit işlemlerin Dünya Ticaret Örgütü'ne aykırı olduğu iptal için neden gösteriliyor. Anlaşmaya göre Azerbaycan ilk yıllarda Bakü-Novorossisk boru hattı üzerinden yıllık en az 5 milyon ton petrol ihraç ediyordu. Ton başına geçiş ücreti ise 15,6 dolar olarak belirlenmişti. Ancak son yıllarda Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR bu hat üzerinden geçişi 2 milyon tona kadar indirdi. SOCAR 2013 için de toplam 1,6 milyon ton geçiş yapacağı yönünde Moskova'ya bilgi verdi. Miktarın anlaşma şartlarının altına inmesi ve geçiş prosüdürün Dünya Ticaret Örgütü üyeliği çerçevesinde yenilenmesi gerektiğini savunan Moskova, anlaşmayı tek taraflı olarak feshetti.

Azerbaycan yıllık 50 milyon ton petrol üretimi gerçekleştiriyor. Yüzde 20'si yerel tüketimde kullanılırken, diğer kısım ihraç ediliyor. Azerbaycan, 1773 kilometre uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden önemli miktarda ihracatını gerçekleştiriyor. Hattın yıllık kapasitesi 50 milyon ton. Bakü, yıllık kapasitesi 10 milyon ton olan 837 kilometre uzunluğundaki Bakü-Supsa hattını da petrol ihracatında kullanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler