1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Çin ile doğalgaz anlaşması imzalayamadı

Rusya Çin ile doğalgaz anlaşması imzalayamadı

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün başlayan Çin ziyareti sırasında imzalanması beklenen doğalgaz satış anlaşması tamamlanamadı.Ukrayna...

Rusya Çin ile doğalgaz anlaşması imzalayamadı

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün başlayan Çin ziyareti sırasında imzalanması beklenen doğalgaz satış anlaşması tamamlanamadı.

Ukrayna krizi ardından Doğu’ya yönelen Rusya’nın Çin ile yapmayı planladığı ve büyük umutlar beslenen doğalgaz anlaşması Çin’in düşük doğalgaz fiyatı konusunda ısrarcı olması nedeniyle imzalanamadı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın verdiği bilgiye göre Putin, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Shanghay'daki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "İki tarafın doğalgaz projesinin doğu rotasına ilişkin fiyat müzakerelerinde ciddi ilerleme sağladıklarını bildirmekten memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Yapılan ortak açıklamada ise, Rusya'nın Çin'e doğal gaz arzının "mümkün olduğu kadar çabuk" başlayacağı ifadesine yer verildi. Bu ifade, tarafların fiyat konusundaki farkı kapatamadıkları anlamına geliyor.

Konuya ilişkin uzmanlar Rusya ile Çin arasında kısmi de olsa bir anlaşmanın imzalanacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Buna neden olarak da Rusya’nın Ukrayna krizi sonrası enerji arzını Avrupa’dan bağımsızlaştırmak, bunun için de Doğu’yla ilişkilerini sıkılaştırmak istemesini gösteriyorlar. Aynı şekilde Çin’in de yaklaşımının Rusya ile paralel olduğu ve zor zamanlarında Amerika ve Avrupa karşısında Rusya’nın yanında olmak istediğini de belirtiyorlar.

Bununla beraber 2020 yılına kadar Orta Asya’dan ve Mynmar’dan yeterli doğalgaz alan Çin’in kendisi için avantajlı bir fiyat sunulmadığı sürece anlaşmayı imzalamayacağı da belirtiliyor.

RUSYA ÇİN'E 30 YIL DOĞALGAZ SATACAK

Önceki ve Sonraki Haberler