1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Çin’e 30 yıl doğalgaz satacak

Rusya Çin’e 30 yıl doğalgaz satacak

Enerji Günlüğü – Ukrayna krizi sonrası Doğu’ya yönelen Rusya Çin ile uzun vadeli dev bir doğalgaz anlaşması imzalayacak.Rusya Devlet Başkanı Vladimir...

Rusya Çin’e 30 yıl doğalgaz satacak

Enerji Günlüğü – Ukrayna krizi sonrası Doğu’ya yönelen Rusya Çin ile uzun vadeli dev bir doğalgaz anlaşması imzalayacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün gerçekleştirdiği Çin ziyaretinde enerji, ticaret ve insani alanlarda 30’un üzerinde anlaşmanın imzalanması planlanıyor.

Rosneft Başkanı İgor Seçin’in de yer aldığı Rus heyetinin ziyaretinde Çin’le dev doğalgaz anlaşması imzalaması da bekleniyor. 30 yıllığına yılda 60 milyar metreküp doğalgaz satışını içerecek olan anlaşma için Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında sıkı pazarlıkların sürdüğü belirtiliyor.

BİN METREKÜP İÇİN 350-380 DOLAR

Gazprom’a yakın kaynak İzvestia gazetesine yaptığı açıklamada, “Büyük indirim yönündeki beklentilere rağmen, Avrupa fiyatlarında bir rakam olacak. Bin metreküp için 350-380 dolar civarında bir rakam bekliyoruz.” dedi.

İKİ ÜLKENİN TİCARET HACMİ ARTACAK

Ziyaret öncesi Çin basınına konuşan Putin, iki ülke arasında toplam ticaretin 100 milyar doları bulacağını, 2020 hedeflerinin ise 200 milyar dolar olduğunu belirtti. Putin’in ziyareti vesilesi ile iki ülke ortak askeri tatbikat da yapıyor.

Putin ziyaretinde Çin lideri Xi Jinping ve diğer yetkililerle ikili görüşmeler yapacak. Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’na da (CICA) katılacak olan Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile bir araya gelecek. Dört yılda bir toplanan CICA’ya Türkiye ile birlikte 24 ülke üye. 9 ülke ve 4 uluslar arası organizasyon gözlemci statüsü ile örgütte yer alıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise planlanan ziyaretini Soma faciası nedeni ile iptal etmişti.

Gazprom, Mart 2013’de Çin’le doğalgaz satışı konusunda bir memorandum imzalamıştı. Yeni inşa edilen hat üzerinden 2018 sonrası Çin’e yüklü miktarda doğalgaz sevkiyatı başlayacağını kaydeden Miller, başlangıçta 38 milyar metreküp olan rakamın 60 milyar metreküpe kadar çıkacağını ifade etmişti.

RUSYA ÇİN İLE DOĞALGAZ ANLAŞMASI İMZALAYAMADI

Önceki ve Sonraki Haberler