1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya düşük petrol fiyatına karşı hedge kalkanını değerlendiriyor

Rusya düşük petrol fiyatına karşı hedge kalkanını değerlendiriyor

Rusya’da hükümet petrol fiyat düşüşlerinden korunmak amacıyla petrol ve doğalgaz ihracat gelirlerini hedge etmeyi değerlendiriyor.

Rusya düşük petrol fiyatına karşı hedge kalkanını değerlendiriyor

Enerji Günlüğü - Rusya’da hükümet petrol fiyat düşüşlerinden korunmak amacıyla petrol ve doğalgaz ihracat gelirlerini hedge etmeyi değerlendiriyor.

Rusya petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı finansal ticaret enstrümanlarından faydalanarak hedging mekanizmasını çalıştırmak için hazırlık yapıyor. Bloomberg’in kaynaklara dayandırdığı haberine göre, petrolde fiyat düşüşlerine karşı sigorta olarak Meksika tarzı bir hedging (riskten korunma) piyasası oluşturmayı değerlendiriyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, fiyat düşüşlerinden korunmak için hükümetin Rusya’nın dev petrol ve gaz ihracat gelirlerini hedge etme (koruma altına alma) çalışmaları yürütmesini istediği kaydediliyor. 

Hedge’in petrol fiyatları düştüğünde Rusya Varlık Fonu’nu destekleyecek ek bir araç olarak düşünülüyor. Meksika, hükümetin küçük bir grup yatırım bankası ve petrol şirketinden satın aldığı opsiyonlar aracılığıyla son yirmi yıldır benzer bir sistem kullanıyor. Ülke bankaları petrol fiyatları yükseldiğinde kazanç elde ediyor, ayrıca tavan fiyat güvenliğinden de faydalanıyorlar.

Adını vermek istemeyen kaynaklara göre özel yürütülen bu görüşmelerde Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov bu fikre karşı çıkıyor. Rusya geçmişte de bu konuyu değerlendirmiş ancak hayata geçirmemişti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler