1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Gazprom’un ihracat tekelini kaldırma yolunda

Rusya Gazprom’un ihracat tekelini kaldırma yolunda

Enerji Günlüğü - Rusya Enerji, Doğal Kaynaklar ve Ekoloji, Ekonomi bakanlıkları ile Anti-tekel Kurumu, özel sektör gaz şirketi Novatek’in başvurusunu...

Rusya Gazprom’un ihracat tekelini kaldırma yolunda

Enerji Günlüğü - Rusya Enerji, Doğal Kaynaklar ve Ekoloji, Ekonomi bakanlıkları ile Anti-tekel Kurumu, özel sektör gaz şirketi Novatek’in başvurusunu kabul ederek, Rus enerji devi Gazprom’un sıvılaştırılmış gaz ihracatı üzerindeki tekelinin kaldırılması konusunda olumlu görüş bildirdi. Bakanlık ve kurumların görüşleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı ile Enerji Bakanlığının hazırladığı tek bir raporda toplandı. Rusya Ekonomi Bakanlığı, sıvılaştırılmış gaz ihracat hakkının olduğunca fazla şirkete verilmesi gerektiğini ifade etti, Anti-tekel Kurumu ise yetkilerin Gazprom’un bünyesinde bulunmayan şirketlere verilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Doğal Kaynaklar ve Ekoloji Bakanlığı, sıvılaştırılmış gaz ihracatı yapma yetkisinin sadece sahaları işletme lisanslarına sahip olan şirketlere verilmesi konusunda ısrar ediyor.
Sunulan raporda sıvılaştırılmış gaz sevkiyatlarının devlet kontörlünde tutulması için ayrı bir yapının oluşturulması öneriliyor. Böylelikle gaz tedarikçilerinin dış piyasalarda birbirileriyle rekabet etmesinin önüne geçilmesi için devlet gaz fiyatlarını kontrol altında tutabilecek.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler