1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Güney Akım hisselerini satın alıyor

Rusya Güney Akım hisselerini satın alıyor

Enerji Günlüğü - Gazprom, Avrupalı ortaklarının Güney Akım'daki payını almak için anlaşmaya vardı.Rus doğal gaz devi Gazprom dün bir açıklama yaparak,...

Rusya Güney Akım hisselerini satın alıyor

Enerji Günlüğü - Gazprom, Avrupalı ortaklarının Güney Akım'daki payını almak için anlaşmaya vardı.

Rus doğal gaz devi Gazprom dün bir açıklama yaparak, Güney Akım projesinde Avrupalı ortaklarının paylarını almak, böylece bugüne kadar yaptıkları harcamalarını ödemek için anlaşmaya vardığını duyurdu.

Gazprom yaptığı açıklamada, Güney Akım projesini gerçekleştirmek için kurulmuş olan South Stream Transport BV. şirketinde yüzde 50 hisseye sahip olan Wintershall, EDF ve Eni'nin paylarını aldığını belirtti. Bu satın alımla birlikte Gazprom şirketin tamamına sahip olacak.

Güney Akım projesinde İtalyan petrol şirketi Eni'nin yüzde 20, Alman kimya şirketi BASF'in bağlı ortaklığı olan Wintershall'ın yüzde 15 ve Fransız enerji şirketi EDF'nin yüzde 15 payı bulunuyordu.

Eni de yaptığı açıklama ile Güney Akım'daki yüzde 20 payını Gazprom'a satmayı kabul ettiğini doğruladı. Yapılan açıklamada, Güney Akım'daki payın satılmasının finansal detaylarına yer verilmezken, inşaasından vazgeçilen bornu hattı için yapıman sermaye harcamalarının geri alınacağı belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Aralık tarihinde Türkiye ziyareti esnasında Güney Akım Projesi'ni iptal ettiklerini, bunun yerine Türkiye-Yunanistan sınırında bitecek yeni bir boru hattı inşa edeceklerini açıklamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler