1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya ile Güney Kore Uganda’da nükleer santral kuracak

Rusya ile Güney Kore Uganda’da nükleer santral kuracak

Zengin uranyum kaynaklarına sahip Afrika ülkesi Uganda, enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla iki nükleer enerji santrali kuracak.

Rusya ile Güney Kore Uganda’da nükleer santral kuracak

Enerji Günlüğü - Rusya ile Güney Kore, Afrika ülkesi Uganda’da 15 bin megavat gücünde iki nükleer santral kuracak.

Uganda hükümeti, sürdürülen görüşmeler ile imzalanan anlaşmalar sonucunda nükleer enerji santrali kurulması amacıyla iki ülke seçti. Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni yaptığı açıklamada, Rusya ve Güney Kore ile görüşmelerin sonuçlandırıldığını dile getirerek, Rusya ile Güney Kore'nin yakında Uganda’da nükleer santral kurmaya başlayacaklarını duyurdu.

Museveni, “Rusya ile Güney Kore 15 bin megavat gücünde iki nükleer santral kuracak. Söz konusu nükleer projeler, ulusların sosyo-ekonomik kalkınma için enerji güvenliğini nasıl sağlayacaklarıyla uğraştıkları kritik bir zamanda gündeme geliyor” açıklamasını yaptı.

ZENGİN HES KAYNAKLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE ARTIK GÜVENİLİR DEĞİL

Museveni, son zamanlarda ülkenin farklı bölgelerine dağılmış bol miktarda hidroelektrik kaynağına sahip olduğuna dikkat çekiyor, ancak yerkürede giderek değişen hava koşullarının hidroelektrik enerjinin artık çok güvenilir olmadığı anlamına geldiğini vurguluyordu.

Temmuz ayında St. Petersburg'da düzenlenen Rusya-Afrika Doruk Toplantısı’nda, Uganda ile Rusya'nın nükleer enerji santrali projesi konusunda anlaşma imzaladıkları bildirilmişti.

NÜKLEERDE BÜYÜK POTANSİYEL

Birkaç yıl önce Uganda Enerji ile Maden Geliştirme Bakanlığı tarafından yürütülmüş olan bir araştırma, ülkenin doğu bölgesinde büyük uranyum rezervlerinin bulunmasının ardından Uganda’nın nükleer enerji üretme potansiyeline sahip olduğunu doğrulamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler