1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya ile Ukrayna gazda 5 yıllığına anlaştılar

Rusya ile Ukrayna gazda 5 yıllığına anlaştılar

Rusya ile Ukrayna, Avrupa'ya transit gaz geçişi için 5 yıllık anlaşmaya vardılar.

Rusya ile Ukrayna gazda 5 yıllığına anlaştılar

Enerji Günlüğü - Rusya ile Ukrayna, Avrupa'ya transit gaz geçişi için 5 yıllık anlaşmaya vardılar.

Gazprom'dan yapılan açıklayamaya göre, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya transit gaz geçişi için 5 yıllık yeni anlaşmaya vardılar. Anlaşma çerçevesinde Gazprom, Stokholm tahkim mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda Naftogaz'a ödemesi gereken 2,9 milyar doları da 29 Aralık'tan önce ödeyecek. 

İMZALARIN YILSONUNDAN ÖNCE ATILMASI BEKLENİYOR

Gazprom'un verdiği bilgiye göre, yeni anlaşma ile Rusya, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya 2020 yılında 65 milyar metreküp doğalgaz gönderecek. 2021-204 döneminde ise Ukrayna üzerinden transit geçecek doğal gaz miktarı yıllık 40 milyar metreküp olacak. Yeni anlaşma için nihai imzaların yıl sonundan önce tamamlanması bekleniyor, bu çerçevede Rusya ve Ukrayna arasında detaylara ilişkin müzakereler Viyana'da devam edecek.

ANLAŞMA 10 YILA KADAR UZATILABİLECEK

Rusya ile Ukrayna arasındaki cari doğalgaz transit geçiş anlaşması 31 Aralık'ta sona erecekti. Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Kozay yaptığı açıklamada, yeni anlaşmanın 5 yıllık bir dönemi kapsayacağını ifade etti. Ukrayna Enerji Bakanı Oleksiy Orzhel de yaptığı açıklamada, Rusya ile yapılan anlaşmanın 10 yıla kadar uzatılma opsiyonu bulunduğunu, gaz transit taşımacılık tarifesinin yeni anlaşma ile bu yıl sona eren anlaşmaya göre yükseleceğini de belirtti. Ancak Orzhel yeni fiyatın ne olacağı konusunda detay vermedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler