1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya ile Ukrayna geçici olarak anlaştı

Rusya ile Ukrayna geçici olarak anlaştı

Enerji Günlüğü – Bugün Berlin’de gerçekleştirilen üçlü toplantıda Rusya ile Ukrayna arasında doğalgaz konusunda geçici bir anlaşma sağlandı.AB...

Rusya ile Ukrayna geçici olarak anlaştı

Enerji Günlüğü – Bugün Berlin’de gerçekleştirilen üçlü toplantıda Rusya ile Ukrayna arasında doğalgaz konusunda geçici bir anlaşma sağlandı.

AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Gunther Oettinger, Berlin'de Rusya ve Ukrayna temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplantıda Rusya'nın Ukrayna'ya Mart ayı sonuna kadar doğalgaz satması konusunda geçici bir anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Oettinger, tarafların üzerinde görüş birliğine vardıkları geçici anlaşmanın, Rusya'nın Ukrayna'ya Mart ayı sonuna kadar gaz sağlamasını öngördüğünü belirtti. Geçici anlaşmaya göre Rusya, Ukrayna'ya toplam 5 milyar metreküp gaz verecek. Rusya'nın satacağı gazın fiyatı 385 dolar/bin metreküp olarak belirlendi.

Oettinger, temsilcilerin hükümetlerinden onay almaları gereken anlaşma için ek görüşmelerin gelecek haftanın ikinci yarısında yine Berlin'de yapılacağını açıkladı.

Anlaşma çerçevesinde Ukrayna, Rusya'ya olan doğal gaz borcunu da ödemeye başlayacak. Ukrayna Ekim ayı sonuna kadar 2 milyar dolar ve Aralık ayı sonuna kadar 1,1 milyar dolar daha ödeme yapacak.

Anlaşmadaki bir diğer maddeye göre Macaristan, Ukrayna üzerinden aldığı Rus gazını tekrar Ukrayna’ya yönlendirme uygulamasını bu ay sonunda bitirecek.

Üçlü görüşme öncesi Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Gunther Oettinger ile doğal gaza ilişkin bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası Novak, Rusya'nın pozisyonunun değişmediğini, anlaşma için öncelikle Ukrayna'nın borçlarını ödemesi gerektiğini belirterek, Ukrayna'nın borcunu 5,3 milyar dolar olduğunu tekrarlamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler