1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya kayaç petrolü üretimini ucuzlatmaya çalışıyor

Rusya kayaç petrolü üretimini ucuzlatmaya çalışıyor

Rusya, dünyanın en büyük kayaç petrolü kaynağı olan Rusya’daki Bazhenov sahasında üretim maliyetini üçte ikiden fazla oranda azaltmayı planlıyor.

Rusya kayaç petrolü üretimini ucuzlatmaya çalışıyor

Enerji Günlüğü - Rusya, dünyanın en büyük kayaç petrolü kaynağı olan Rusya’daki Bazhenov sahasında üretim maliyetini üçte ikiden fazla oranda azaltmayı planlıyor.

Rusya, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA)  dünyanın en büyük kayaç petrolü kaynağı olarak tanımladığı Batı Sibirya'da bulunan Bazhenov formasyonunda üretimi ekonomik olarak sürdürülebilir hale getirmek için maliyetleri azaltmayı planlıyor. 

Bazhenov sahası üzerinde çalışmalar yapan Shpilman Analytical Cente analistlerine göre, bölgede faaliyet gösteren Rus şirketlerinden Gazprom Neft 4 yıl önce 30 bin ruble/ton olan maliyeti bu yıl 8500 ruble/ton (15,8 dolar/varil) seviyesine indirmeyi planlıyor. Analistler ise sahanın bazı bölümlerinde bu maliyetin 9,3 dolar/varil seviyesine kadar inebileceğine işaret ediyorlar. 

YAPTIRIMLARA RAĞMEN ÜRETİM ARTTI

18-60 milyar ton hidrokarbon rezervi olduğu tahmin edilen Bazhenov sahasında kayaç petrolü üretiminin yaptırımlara rağmen arttığı bildirildi. Ancak henüz Rusya’nın katetmesi gereken uzun bir yol var. Rus şirketleri geçen yıl bu sahada üretimlerini yüzde 70 artırarak 900 bin ton seviyesine çıkardılar. Gazprom Neft ise 2025'e kadar üretimini 10 kat artırarak yaklaşık 1 milyon tona çıkarmayı bekliyor. Rusya halihazırda yılda toplamda 500 milyon tondan fazla petrol üretiyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler