1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya, Kazakistan ve Belarus anlaşma imzaladı

Rusya, Kazakistan ve Belarus anlaşma imzaladı

Enerji Günlüğü - Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında entegrasyonu daha da geliştiren, mal ve hizmetler ile iş gücünün serbest dolaşımını sağlayanAvrasya...

Rusya, Kazakistan ve Belarus anlaşma imzaladı

Enerji Günlüğü - Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında entegrasyonu daha da geliştiren, mal ve hizmetler ile iş gücünün serbest dolaşımını sağlayanAvrasya Ekonomik Birliğianlaşması imzalandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko’nunKazakistan'ın başkenti Astana'da imzaladığı ve 1 Ocak 2015'de yürürlüğe girecek olan anlaşma ile Avrasya Ekonomik Birliği resmen hayata geçecek.

2.7 trilyon dolar değerinde ticaret hacmine sahip Kazakistan ve Belarus ile imzaladığı  anlaşma ile Rusya’nın ABD, AB ve Çin ile ilişkilerinde önemli bir avantaj kazanacağı öngörülüyor.

ANLAŞMA YEPYENİ BİR ENTEGRASYON SAĞLAYACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin atılan imzanın bir dönüm noktası olduğunu,belgenin üye ülkelerin aynı zamanda ulusal egemenliklerini de koruyarak yepyeni bir entegrasyon aşaması sağladığını belirterek, "Avrasya Ekonomik Birliği'ni oluşturan Rusya, Kazakistan ve Belarus, sahip olduğu 170 milyonluk nüfus, devasa üretim, bilimsel ve teknolojik potansiyel ve muazzam doğal kaynaklarıyla dünya ekonomisinin anında ve doğrudan ilgisini çekecek" dedi.

Putin ayrıca Rusya ve Kazakistan’ın dünyadaki doğalgaz rezervlerinin beşte birine sahip oldukları hatırlatmasını da yaptı.

REKABET YOK, BİRBİRİNİ TAMAMLAMA VAR

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko da Sovyetler Birliği zamanında varolan ekonomik bağların yeniden tesis edilmesine ihtiyaç olduğunu, anlaşmada üye her ülkenin çıkarının gözetildiğini belirterek, "Birbirimizle rekabet etmeyecek birbirimizi tamamlayacağız'' dedi.

AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ

Avrasya Ekonomik Birliği ile 2025'e kadar petrol ve petrol ürünleri üretiminde mevzuat sınırlamaları olmaksızın ortak pazara geçilmesi planlanıyor.

Elektrikte ortak pazara geçilmesi ve üye ülkelerin ulusal elektrik pazarların entegrasyonu konusunda ise 2019'da harekete geçilmesi bekleniyor.

Avrasya Ekonomik Birliği'ne katılması muhtemel diğer ülke olan Ermenistan'ın katılım süreciyle ilgili birkaç başlıkta sorun yaşandığı, imzanın Ermenistan tarafınca 15 Haziran'a kadar atılacağı belirtiliyor.

Kırgızistan'ın da katılım yol haritasını içeren yasanın ülke parlamentosundan geçmesinin ardından 2015 başlarında birliğe dahil olması planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler