1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Pakistan’da doğal gaz ağını genişletecek

Rusya Pakistan’da doğal gaz ağını genişletecek

Enerji Günlüğü - Pakistan yaşadığı doğal gaz arz krizini aşmak için Rusya ile ülke içinde bir kaç bölgeyi birbirine bağlayacak olan 10 milyar...

Rusya Pakistan’da doğal gaz ağını genişletecek

Enerji Günlüğü - Pakistan yaşadığı doğal gaz arz krizini aşmak için Rusya ile ülke içinde bir kaç bölgeyi birbirine bağlayacak olan 10 milyar dolarlık yeni bir boru hattı kuracak.

ABD yaptırımları nedeniyle alternatif pazar arayışlarını sürdüren Rusya, her geçen gün enerji talebinin arttığı Güney Asya pazarında kilit bir projeye başlayacak. Özellikle kış aylarında, oldukça uzun bir süre için bir gaz açığıyla karşı karşıya bulunan Pakistan'a Rusya ile birlikte yeni bir boru hattı kurulacak. Rusya ile Pakistan’da bir kaç bölgeyi birbirine bağlayacak bir doğal gaz boru hattı için bu hafta içinde bir anlaşma imzalanacak ve ardından fizibilite çalışmaları başlayacak. 

Pakistan Hükümetinin doğal gaz boru hattı döşeme anlaşmasının imzalanmasını onayladığı ve Pakistan’ın Rusya büyükelçisine Moskova ile bir ön anlaşma imzalama yetkisi verdiği kaydedildi. Projeyi Rusya tarafında Gazprom uygulayacak. Hattın son maliyeti, Gazprom tarafından yapılacak bir fizibilite çalışmasının ardından değerlendirilecek. Pakistan kabinesi Gazprom’un fizibilite çalışmasını kendi maliyet ve riskine göre yürütmesine de izin verdi. Öte yandan Pakistan gaz ithalat projelerini yürütmek üzere kurulan ve TAPI gibi gaz boru hattı projeleri üzerinde çalışan bir devlet şirketi olan Inter State Gas Systems (ISGS), Pakistan tarafında projeyi uygulayacak.

Boru hattı Pakistan’da birkaç bölgeyi birbirine bağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Pakistan'ın enerji ihtiyaçlarını karşılamasına da yardımcı olacak. Rusya Pakistan'a günde 500 milyon ila 1.5 milyar metreküp doğal gaz tedarik edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler