1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya, Tacikistan`a gümrüksüz petrol satacak!

Rusya, Tacikistan`a gümrüksüz petrol satacak!

Enerji Günlüğü - Rusya, Tacikistan’a üçüncü ülkelere satmaması şartıyla gümrük vergisiz petrol ürünleri satacak. Tacikistan basınında yer alan...

Rusya, Tacikistan`a gümrüksüz petrol satacak!

Enerji Günlüğü - Rusya, Tacikistan’a üçüncü ülkelere satmaması şartıyla gümrük vergisiz petrol ürünleri satacak. Tacikistan basınında yer alan habere göre, Enerji ve Sanayi Bakanı Şerali Gul, Rusya Başbakanı Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov’un Şubat ayında Duşanbe’ye gerçekleştireceği ziyarette iki ülke arasında petrol ürünlerinin tedarikine yönelik anlaşmaya imza atılacağını duyurdu. Tacik bakan Gul, Rus tarafının gönderdiği anlaşma metninde bir takım anlaşmazlıkların ortaya çıktığını kaydederek, “Rusya, Tacikistan’ın petrol ürünlerini üçüncü ülkelere ihraç etmesini istemiyor. Ayrıca, anlaşma imzalandıktan 60 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu konuları tekrar ele aldık. Gelinen neticeye göre, anlaşmada  üçüncü ülkelere ihraç edilmemesi konusundaki şartı kabul edeceğiz.” dedi.

Enerji Bakanı Şerali Gul, Rusya’dan 1 milyon ton petrol ürünü talep ettiklerini ve bu kotanın üzerine çıkıldığı takdirde gümrük vergisi ödeyeceklerini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, petrol ürünlerinintedariki konusunda işbirliği yapılmasına yönelik memorandumu Ekim 2012’de imzalamıştı. Ülkelerin ilgili başkanlıkları arasında bu konuda anlaşma taslağı hazırlanmıştı. Ancak anlaşma metninde ortaya çıkan anlaşmazlıklar yüzünden anlaşmanın imzalanması bir süreliğine ertelenmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler