1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Ukrayna konusunda yumuşuyor

Rusya Ukrayna konusunda yumuşuyor

Enerji Günlüğü - Rusya, doğalgazın Ukrayna üzerinden transit geçişin 2019 sonrasında da devam etmesini istiyor.Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde...

Rusya Ukrayna konusunda yumuşuyor

Enerji Günlüğü - Rusya, doğalgazın Ukrayna üzerinden transit geçişin 2019 sonrasında da devam etmesini istiyor.

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Rusya'nın yeniden Ukrayna üzerinden doğalgaz transferine yöneldiği ve bu çerçevede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom Başkanı Aleksey Miller'i, Ukrayna üzerinden transit geçişin 2019 sonrasında da devam etmesi için görüşmeleri başlatmakla görevlendirdiği ifade ediliyor.

Basın toplantısında Ukrayna ile yürütülen görüşmeler ile ilgili bilgi veren ve önceki açıklamalarına göre ifadelerinin oldukça yumuşadığı gözlenen Miller, "Ukrayna ile karlı ve adil olmayan bir anlaşma imzalamak istemeyiz. Ukrayna enerji şirketi Naftogaz, transit geçişte bin metreküp için her 100 kilometrede 2,7 dolar olan fiyatları 5 dolara çıkarmak istiyor." bilgisini verdi.

Türk Akımı ile ilgili ön anlaşmanın imzalanmasının ardından Miller, Avrupa sevkiyatının 2019 sonunda artık Ukrayna üzerinden gerçekleşmeyeceğini açıklamıştı. Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 2019 sonrası Ukrayna ile anlaşmaların yenilenmeyeceğini belirtirken, Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev de geçen hafta yaptığı açıklamasında, 2019 sonrasında Ukrayna ile transit ülke olarak çalışmayı düşünmediklerini vurgulamıştı.

Türkiye'nin izinler konusunda pazarlıkları sürdürmesi ve Yunanistan'la anlaşma sağlanmasına rağmen diğer ülkelerin Türk Akımı konusunda isteksiz davranmalarının Moskova'nın strateji değişikliği geliştirmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler