1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya, Ukrayna’ya doğalgaz göndermeye başladı

Rusya, Ukrayna’ya doğalgaz göndermeye başladı

Enerji Günlüğü - Rusya, Ukrayna ile kış paketinde anlaşıp ön ödemeyi aldıktan sonra Haziran’dan bu yana durdurduğu doğalgaz sevkiyatını yeniden...

Rusya, Ukrayna’ya doğalgaz göndermeye başladı

Enerji Günlüğü - Rusya, Ukrayna ile kış paketinde anlaşıp ön ödemeyi aldıktan sonra Haziran’dan bu yana durdurduğu doğalgaz sevkiyatını yeniden başlattı.

Ukrayna doğalgaz ulaşım şirketi Ukrtransgaz Basın Dairesi Başkanı Maksim Belyavskiy, Rusya ve Ukrayna arasında ‘kış paketi’ konusunda anlaşma sağlanması ve 1 milyar metreküplük alım karşılığı 378 milyon dolarlık ödemenin yapılmasının ardından günlük 43,5 milyon metreküplük sevkiyatın başladığını doğruladı.

Moskova, Haziran ayında 5,3 milyar dolarlık borcunu ödemediği gerekçesi ile Ukrayna iç sevkiyatını keserek ön ödemeli sisteme geçtiğini açıklamıştı. Ukrayna bu tarihten sonra bazı Avrupa ülkelerinden doğalgaz alımı yaparak ve depolarındaki doğalgazı kullanarak iç tüketim ihtiyacını karşılamaya çalıştı.

Ekim sonunda Ukrayna, Rusya ve AB, doğalgaz sevkiyatı konusunda Mart 2015’e kadar geçerli olacak geçici bir anlaşma sağlamıştı.

Anlaşmaya göre Kiev’in 3,1 milyar dolarlık borcunu da yıl sonuna kadar kapatması gerekiyordu. Naftogaz borcunun ilk dilim ödemesi olarak 1,45 milyar dolar Rusya’ya ödemede bulunmuştu.

TÜRKİYE RAHATLADI

Ukrayna’nın Mart sonuna kadar uygulanacak ‘kış paketini’ devreye alması Avrupa doğalgaz arzı konusunda kesinti yaşanmayacağının işareti olarak değerlendirildi. Türkiye, Rusya’dan aldığı doğalgazın 10 milyar metreküpten fazlasını Ukrayna ve Batı Hattı üzerinden gerçekleştiriyor.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Batı Hattı'nda sorun yaşanması durumunda Türkiye’nin alternatifi olmadığını ifade etmişti.

Son bir aydır Batı Hattı’ndan sevkiyatta yaşanan yüzde 30 civarında kesinti ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti sonrası normale döndü.

GAZPROM, UKRAYNA'DAN ARALIK ÖDEMESİNİ ALDI

Önceki ve Sonraki Haberler