1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Ukrayna`ya doğalgaz indirimi yapacak

Rusya Ukrayna`ya doğalgaz indirimi yapacak

Enerji Günlüğü - Rusya, 1 Nisan'da 'kış paketi' dolacak olan Ukrayna'ya ikinci çeyrekte de indirimli doğalgaz vermeye hazır olduğunu açıkladı.Rusya...

Rusya Ukrayna`ya doğalgaz indirimi yapacak

Enerji Günlüğü - Rusya, 1 Nisan'da 'kış paketi' dolacak olan Ukrayna'ya ikinci çeyrekte de indirimli doğalgaz vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak Brüksel'de gerçekleşen Rusya-AB-Ukrayna görüşmelerinin ardından Rossiya-24'e yaptığı değerlendirmede, petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle 2015'in ikinci çeyreğinde Ukrayna'nın alacağı doğalgazın ilk çeyreğe göre bin metreküp için 50-80 dolar daha ucuz olacağını söyledi.

Novak, "Doğalgaz fiyatlarının belirlenmesinde 9 aylık petrol ve petrol ürünleri fiyatları dikkate alınıyor. 2014 ortasından bu yana petrol fiyatları düştü. İkinci çeyrek için fiyatlar 50-80 dolar daha düşük olur." ifadesini kullandı.

Novak ayrıca, Rusya ve Ukrayna arasında 2009'da imzalanan ve 10 yıl süresi bulunan doğalgaz anlaşmasında fiyat belirleme formülünün revize edilmesinin mümkün olmadığını da vurgulayarak,Ukrayna'nın cezalarla birlikte biriken borcunun da 2,477 milyar dolar olduğu bilgisini verdi.

Doğalgaz tedarikinin sadece yüzde 30'unu Rusya'dan yapmaya başlayan Ukrayna, halen kış paketi ile aldığı 100 dolarlık indirim çerçevesinde bin metreküp için Rusya'ya 329 dolar ödüyor. Ukrayna Ocak-Şubat aylarında ithal ettiği 4,1 milyar metreküplük doğalgazın 2,3 milyar metreküpünü Avrupa'dan aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler