1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya ve Çin’den Ay’da yerleşimde nükleer enerji adımı

Rusya ve Çin’den Ay’da yerleşimde nükleer enerji adımı

Rusya ile Çin’in, Ay’a yerleşimi mümkün kılmak amacıyla 2035 yılına kadar Ay'a nükleer enerji santrali kurmayı değerlendirdikleri kaydedildi.

Rusya ve Çin’den Ay’da yerleşimde nükleer enerji adımı

Enerji Günlüğü - Rusya ile Çin, 2033-2035 yıllarında Ay'a nükleer güç ünitesi yerleştirmeyi planlıyor. 

Rus uzay ajansı Roscosmos'un Başkanı Yuri Borisov, Rusya ile Çin'in 2035 yılına kadar Ay'a nükleer enerji santrali kurmayı değerlendirdiklerini duyurdu. Borisov, Rusya ve Çin'in ortak bir ay programı üzerinde çalıştıklarını ve Moskova'nın "nükleer uzay enerjisi" konusundaki uzmanlığıyla katkıda bulunabildiğini söyledi. 

“Bu çok ciddi bir zorluk... Bunun otomatik modda, insanların varlığı olmadan yapılması gerekiyor” diyen Borisov, tam otomasyona sahip olacak santral için soğutma sistemi hariç tüm teknik sorunların çözümünün bulunduğunu açıkladı.

“AY’DA YERLEŞİM İÇİN YETERLİ ENERJİ KAYNAĞINI NÜKLEER SAĞLAR”

Borisov, güneş panellerinin gelecekteki Ay yerleşimlerine güç sağlamak için yeterli elektriği sağlayamayacağını ancak nükleer enerjinin sağlayabileceğini belirtti.

“NÜKLEER ENERJİLİ UZAY KARGO GEMİSİ”

Borisov ayrıca Rusya'nın nükleer enerjiyle çalışan bir kargo uzay gemisi inşa etme planlarından da bahsetti. Nükleer reaktörün nasıl soğutulacağına dair çözüm bulunması dışında projeyle ilgili tüm teknik soruların çözüldüğünü söyledi.

Roscosmos ile Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) arasında, Ay'da araştırmalar yapmak üzere ortak bir istasyon kurulması konusunda 2021'de mutabakat zaptı imzalanmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler