1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya ve Hindistan petrol fiyatında Avrupa’dan ayrışıyor

Rusya ve Hindistan petrol fiyatında Avrupa’dan ayrışıyor

Rusya ve Hindistan, Avrupa'nın hâkim olduğu petrol (Brent) fiyatından vazgeçti. İki ülke Dubai petrol fiyatını esas alacak. 

Rusya ve Hindistan petrol fiyatında Avrupa’dan ayrışıyor

Enerji Günlüğü - Rus petrol şirketi Rosneft, Hintli rafineri işleticisi Indian Oil’e satacağı petrolde Avrupa’nın kullandığı brent referans fiyatı yerine Dubai referans fiyatını kullanacak.

Rusya'nın en büyük petrol üreticisi Rosneft ve Hindistan'ın en büyük rafinerisini işleten Indian Oil Corp, Rus petrolünü Hindistan'a tedariği için yaptıkları son anlaşmada Asya odaklı Dubai petrolü gösterge fiyatı kullanmayı kabul etti. 

Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, 29 Mart'ta açıklanan yeni anlaşma kapsamında Rosneft'in Indian Oil Corp'a petrol satışlarını neredeyse iki katına çıkaracağı kaydediliyor, ancak hacim hakkında herhangi bir bilgi verilmiyor. Rosneft'in CEO'su Igor Sechin, Şubat ayında yaptığı konuşmada, Batı'nın ihracata giderek daha sıkı yaptırımlar uygulaması nedeniyle Asya'nın Rus petrolünün en büyük alıcısı haline gelmesi nedeniyle Rus petrolünün fiyatının Avrupa dışında belirleneceğini açıklamıştı.

İki kamu şirketinin anlaştıkları bu durum, Rusya'nın bir yıldan uzun bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Avrupa'nın Rus petrolünden uzak durmasının ardından Rusya'nın petrol satışlarının Asya'ya kaymasının bir parçası. 

Her iki referans fiyat da dolar cinsinden ve ABD merkezli S&P Global Inc'in bir birimi olan S&P Platts tarafından belirleniyor. Ancak Brent çoğunlukla Avrupalı ​​büyük petrol şirketleri ve tüccarlar tarafından kullanılırken, Dubai büyük ölçüde Asya ve Orta Doğu petrol ticaretinde kullanılıyor. Rus Ural petrolü de, uluslararası gösterge Brent'e göre ciddi bir indirimle satılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler