1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya ve Ukrayna doğalgazda anlaşma yollarını arıyor

Rusya ve Ukrayna doğalgazda anlaşma yollarını arıyor

Enerji Günlüğü - Rusya ve Ukrayna kış aylarında Rusya’dan Ukrayna’ya yapılacak doğalgaz sevkiyatı konusunda anlaşma yollarını arıyor.Rus Kommersant...

Rusya ve Ukrayna doğalgazda anlaşma yollarını arıyor

Enerji Günlüğü - Rusya ve Ukrayna kış aylarında Rusya’dan Ukrayna’ya yapılacak doğalgaz sevkiyatı konusunda anlaşma yollarını arıyor.

Rus Kommersant gazetesi'nin haberine göre, Moskova ve Brüksel, kış aylarında Rusya’dan Ukrayna’ya yapılacak doğalgaz sevkiyatı konusunda bir anlaşmaya yaklaştı.

Habere göre, Avrupa Birliği, Ukrayna’nın Rusya’dan 2 milyar metreküp doğalgaz alabilmesi için ülkeye 500 milyon dolar sağlayacak. Rusya da Ukrayna’ya göndereceği doğalgazın fiyatında kış dönemi için geçerli olacak ‘küçük’ bir indirim yapacak.

Bu teklifin Ukrayna tarafından inceleneceği ve tarafların bu hafta içinde üçlü bir görüşme yapabileceği ifade ediliyor. Anlaşmanın anlaşmanın kabul edilmesi ve Ukrayna’nın Rusya’dan yeniden doğalgaz almaya başlaması hâlinde ülkenin doğalgaz depolarının 17.3 milyar metreküpe kadar dolacağı ve bunun kış dönemi için yeterli olacağı belirtiliyor.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da önceki günlerde yaptığı bir açıklamada da Ukrayna’ya kış döneminin sonuna kadar geçerli olacak yeni bir doğalgaz indirimi sağlayabileceklerini belirtmişti. Novak indirimin miktarını ise paylaşmamıştı. Kommersant’a konuşan kaynaklar da Rusya’nın önerdiği doğalgaz indiriminin 20 dolar civarında olduğunu söylüyor. Ancak Ukrayna Enerji Bakanı Vladimir Demçişin, ülkesinin en az 30-40 dolarlık bir indirimi kabul edeceğini ifade etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler