1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya ve Ukrayna'dan nükleer yakıt anlaşması

Rusya ve Ukrayna'dan nükleer yakıt anlaşması

Enerji Günlüğü - Rusya, Ukrayna'nın nükleer enerji santralinde kullanacağı uranyumun zenginleştirilmesi işlemini gerçekleştirecek. Rusya ve Ukrayna'da...

Rusya ve Ukrayna'dan nükleer yakıt anlaşması

Enerji Günlüğü - Rusya, Ukrayna'nın nükleer enerji santralinde kullanacağı uranyumun zenginleştirilmesi işlemini gerçekleştirecek. 

Rusya ve Ukrayna'da nükleer santrallerde kullanılacak uranyumun zenginleştirilmesi ve sevkiyatı konusunda bir anlaşma imzaladı. Anlaşma ile Ukrayna'nın nükleer enerji santralinde kullanacağı ham uranyumu zenginleştirilmesi için Rusya'ya gönderecek. İlk uranyum kargo gemisinin bu yılın sonunda gönderilmesi bekleniyor.

Rusya Uluslararası Uranyum Zenginleştirme Merkezi’nin Müdürü Gleb Yefremov, Rusya ve Ukrayna’nın 2016 yılında uranyum sevkiyatı ve zenginleştirmesi konusunda anlaşmaya vardığını belirterek, “Kontrat, 31 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen hissedarların toplantısında onaylandı ve yürürlüğe girdi. Böylece biz, kontratı yerine getirme aşamasına geçip Ukraynalı ortaklarımızdan malzeme sevkiyatı ile ilgili bilgi vermelerini bekliyoruz” dedi.

Uranyum sevkiyat tarihi henüz netleşmezken, sevkiyatın 2016 yılının dördüncü üç aylık döneminde gerçekleşmesi bekleniyor. 

Uluslararası Uranyum Zenginleştirme Merkezi'nde Ukrayna yüzde 10 hisseye sahipken, Ermenistan kamu şirketi yüzde 10, Kazakistan devlet şirketi yüzde 10 ve Rus Rasotom yüzde 70 hisseye sahip. 

Önceki ve Sonraki Haberler