1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rusya’da 160 MW’lık Kuzminskaya RES elektrik üretimine başladı

Rusya’da 160 MW’lık Kuzminskaya RES elektrik üretimine başladı

Rusya’da Rosatom tarafından kurulan 160 MW kurulu gücündeki RosKuzminskaya Rüzgâr Enerji Santrali (RES) elektrik üretimine başladı.

Rusya’da 160 MW’lık Kuzminskaya RES elektrik üretimine başladı

Enerji Günlüğü - Rusya’nın kendi teknolojisiyle Stavropol Bölgesi’nde kurulan 160 MW kurulu gücündeki Kuzminskaya Rüzgâr Santrali, ulusal elektrik şebekesine elektrik vermeye başladı.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Stavropol Bölgesi’nde inşa ettiği Kuzminskaya Rüzgâr Enerji Santrali (RES), ulusal elektrik şebekesine elektrik vermeye başladı. Kurulu gücü 160 MW olan rüzgâr çiftliği, 64 rüzgâr türbininden oluşuyor. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın da onayıyla, rüzgâr santralinin ekipmanlarının %68'i ülke içinden tedarik ediliyor.

“YAPTIRIMLARA RAĞMEN İNŞAATI ASKIYA ALMADIK”

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un rüzgâr enerjisi bölümü NovaWind’in CEO’su Grigoriy Nazarov, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kuzminskaya, Rusya'nın güneyinde sekizinci ve Stavropol Bölgesi’ndeki altıncı rüzgâr santralimiz. Yaptırımlara rağmen inşaatı askıya almadık. Kuzminskaya, ulusal elektrik şebekesine şimdiye dek 100 MW elektrik verdi. İşletmeden çekilen teknolojiyi Rus know-how'ı ile değiştirerek ve üretim tesislerimize gerekli parça ve bileşenleri tedarik ederek tedarik zincirlerimizi kısa sürede yeniden düzenlemeyi başardık. Kuzminskaya, tamamen rüzgâr enerjisi sektörünün teknolojik egemenliğini güçlendiren yeni tedarik zinciri ile inşa edilen ilk rüzgâr santralimizdir” dedi. 

“SANTRAL RUSYA’NIN TEKNOLOJİK EGEMENLİĞİNE ORTAK KATKIMIZDIR”

Stavropol Bölge Valisi Vladimir Vladimirov de santralin devreye alınmasının Stavropol'ün Rosatom ile yeşil enerji geliştirme yolunda attığı bir başka adım olduğunu belirterek, “2023'ün sonlarına doğru Stavropol'ün enerji bileşiminde rüzgâr, güneş ve hidroelektriğin payı %12'yi aşacak. Devreye alınan yeni santral, Rusya'nın teknolojik egemenliğine ve ekonominin karbonsuzlaştırılmasına ortak katkımızdır. Yeşil enerji ile Stavropol Bölgesi, geleneksel enerji kaynaklarından vazgeçerek karbon ayak izini yılda 900 bin ton sera gazı azaltıyor. Stavropol, 2025 yılına kadar yıllık karbondioksit emisyonlarının 1,3 milyon ton azaltılmasını sağlayacak” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler