1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya’da petrol düştü enflasyon şahlandı

Rusya’da petrol düştü enflasyon şahlandı

Enerji Günlüğü - Rusya’nın eski Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, “Petrol fiyatlarındaki olası ani bir düşüş sornası Rusya'da enflasyon yüzde 15'e...

Rusya’da petrol düştü enflasyon şahlandı

Enerji Günlüğü - Rusya’nın eski Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, “Petrol fiyatlarındaki olası ani bir düşüş sornası Rusya'da enflasyon yüzde 15'e hatta daha yukarı çıkabilir” 'den geldi. Açıklamanın hemen ardından resmi enflasyon rakamı şubat için yüzde 0,6, son bir yıl için 18 ayın rekoru olan  yüzde 7,3 olarak açıklandı. Praym ajansının bildirdiğine göre, Sivil İnsiyatifler Komitesi Başkanı Kudrin, ülke ekonomisine ilişkin uyarılarını sürdürdü. Rusya'da son yıllarda ithalat artış temposunun ekonomik büyümenin çok üzerinde gerçekleştiğini hatırlatan eski bakan, “İthalat artışının başlıca nedeni yüksek petrol fiyatları idi. Petrol ve doğalgaz gelirlerinin ekonomiye yatırım amacıyla kullanımı ithalatçıların döviz alımını kolaylaştırarak, hem ithalatı hem de ithalatçı sayısını artıyor.  Petrol fiyatları ve satışıyla ilgili dış faktörler bu yıl da Rusya'da hem bütçe hem de ekonomi için birincil öneme sahip” dedi.

 

Devalüasyonun ithal ürünlerin fiyatlarını otomatikman arttırdığına işaret eden Kudrin, “İthal ürünlere yönelik alışkanlık ithalat oranının yüksek kalmasına ve buna paralel olarak fiyatların da artmasına yol açar. Yani bu durumda bizi enflasyon patlaması, örneğin yılda yüzde 15 gibi bir oran bekler” diye konuştu. Hükümetin döviz girişini azaltması ve piyasaya döviz satışını sınırlaması gerektiğini belirten Kudrin, “Giderlerde aşırıya kaçarak petrol ve doğalgaz dışı bütçe açığını artıran hükümetin daha sert tutum alması gerekiyor” uyarısında bulundu.