1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya’dan Batı’nın petrol fiyat sınırlaması önlemlerine uzatma

Rusya’dan Batı’nın petrol fiyat sınırlaması önlemlerine uzatma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkeler tarafından Rus petrolüne uygulanan fiyat sınırlamasına karşı misilleme önlemlerini Haziran 2024 sonuna kadar uzattı. 

Rusya’dan Batı’nın petrol fiyat sınırlaması önlemlerine uzatma

Enerji Günlüğü - Rusya, Batılı ülkelerin Rus petrolüne fiyat sınırlaması uygulamasına karşı misilleme önlemlerini 2024 yılı sonuna kadar uzattı.

Ocak ayı sonunda Rus hükümeti, yerli petrol ihracatçılarının ve gümrük organlarının Batı'nın Rus ham petrolüne uyguladığı fiyat sınırlamalarına uymasını yasakladı. Söz konusu tedbir, Putin'in 27 Aralık 2022 tarihli kararnamesinin uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla çıkarılmıştı. Kararname, 1 Şubat'tan itibaren beş ay süreyle sınırlamalara uyan ülkelere ham petrol ve petrol ürünleri tedarikini yasaklıyordu. Bu süre daha sonra 2023 sonuna kadar uzatıldı. Şimdi de bu süre bir yıl daha uzatılarak 2024 yılı sonuna çekildi. 

AB’DEN ÇEKYA’YA RUS YAKITI İZNİ 

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Rus petrolünden üretilen yakıtları Çek Cumhuriyeti'ne ihraç etmesi için Slovakya'ya bir yıllık ek süre verdi. 

Macaristan'ın MOL şirketine ait olan Slovakya'nın  tek rafinerisi Slovnaft, Rus petrolü kullanımını azaltmak istiyor ancak bunu yapmak için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu bildirdi. 

AB Rus ham petrolüne yaptırım uygularken, bazı ülkeler muafiyetlere sahip. Çek Cumhuriyeti'nin Rus menşeli ham petrol ürünleri ithal etmesine izin veren muafiyetin süresi 5 Aralık'ta doldu. Ancak, Pazartesi günü AB'nin Rusya'ya yönelik 12. yaptırım paketinin bir parçası olarak onaylanan değişikliklerin bir parçası olarak bu izin 5 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler