1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Rusya`dan İran’a 10 milyar dolarlık santral

Rusya`dan İran’a 10 milyar dolarlık santral

Enerji Günlüğü - Rus elektrik santralleri şirketi Teknopormexport, İran’da 5650 megawatt gücünde toplam 10 milyar dolar değerinde 8-10 hidroelektrik santrali...

Rusya`dan İran’a 10 milyar dolarlık santral

Enerji Günlüğü - Rus elektrik santralleri şirketi Teknopormexport, İran’da 5650 megawatt gücünde toplam 10 milyar dolar değerinde 8-10 hidroelektrik santrali inşa edecek.

Rusya-İran Ekonomik İşbirliği Konseyi toplantısında, Rus elektrik santralleri şirketi Teknopormexport, İran’da 8-10 arasında 5650 MW kapasitede elektrik santralleri inşa etmek için işbirliği taslak anlaşması imzaladı. Görüşmelere yakın bir kaynağın Itar-Tass’a yaptığı açıklamaya göre, 10 milyar doların üzerinde olması beklenen santrallerin bedelinin önemli bir kısımını Rusya, takas anlaşma çerçevesinde petrol olarak alacak.

Rus Teknopromexport şirketi İran’da 8 adet hidroelektrik santrali kurmak için Haziran-Temmuz aylarında İran’da görüşmelerde bulunmuştu.

Bender Abbas’ta 4, Tebes ve Sehend şehirlerinde 2’şer olmak üzere sekiz santralle ilgili planlar tamamlanmak üzere. Tebriz’e yapılacak 2 elektrik santrali ile ilgili incelemeler sürüyor.

Reuters’a göre İran, takas anlaşması çerçevesinde Rusya’ya günlük 500 bin varil petrol verebilir. Moskova da İran’dan aldığı petrolü Çin ya da diğer ülkelere satabilir.

Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve beraberindeki heyetle görüşen İran Enerji Bakanı Hamid Çitçiyan, İran ve Rusya arasında 8 hidro elektrik santral inşaatı için on milyar dolarlık anlaşma zemini hazırlandığını açıkladı.

İran’la ham petrol alımı konusunda Ağustos ayında 5 yıl süreli bir çerçeve anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, İranlı meslektaşı Hamid Çitçiyan’la görüşmesinde Rus enerji şirketleri Teknopormexport, Inter RAO ve Inter RAO Export’un İran’da elektrik santral inşası ile ilgili konuyu ele aldıklarını doğruladı.

Takas anlaşmasının da mümkün olabileceğini ifade eden Novak, konunun henüz müzakere edilmediği bilgisini paylaştı.

PUTİN-RUHANİ TAKAS KONUSUNU GÖRÜŞEBİLİR

İran petrolünün Rusya üzerinden barter karşılığında dünya piyasalarına arzının sağlanması konusunun, Duşanbe’de yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ikili görüşmesi sırasında da ele alınabileceği ifade ediliyor.

ABD YENİ YAPTIRIMLARLA TEHDİT ETTİ

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, takas anlaşmasının yapılması durumunda Washington’ın Rusya ve İran’a yönelik yaptırımları genişleteceği uyarısında bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da Rusya’nın her adıma karşılık yaptırımlarla tehdit edilmesini eleştirdi ve diğer ülkelerle işbirliği yapmaktan geri durmayacaklarını söyledi.

İran-Rusya Ekonomik Konseyi’nde takas anlaşmasının yanı sıra, otomobil üretimi, yaş meyve ve sebze alımı ve tren yollarının modernizasyonu konusu ele alındı. Rusya ve İran ikili ticarette ruble ve riyal kullanımını da teşvik edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler