1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya`dan İran`a ikinci nükleer santral geliyor

Rusya`dan İran`a ikinci nükleer santral geliyor

Enerji Günlüğü - İran hükümeti, Rusya'nın İran'ın Buşehr kentinde inşa ettiği nükleer santralin ardından, ülkede ikinci bir nükleer santral...

Rusya`dan İran`a ikinci nükleer santral geliyor

Enerji Günlüğü - İran hükümeti, Rusya'nın İran'ın Buşehr kentinde inşa ettiği nükleer santralin ardından, ülkede ikinci bir nükleer santral daha yapacağını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Ali Akbat Salehi, ikinci santral için yakında Rusya ile kontrat imzalamayı planladıklarını açıkladı. Akbar, “Rusya ile müzakereler yürütüldü. Ülkemizin hem elektrik ihtiyacı, hem de sağlık sektörü için yeni bir nükleer santrale ihtiyacı var. Memorandum yakında imzalanacak” dedi.

İran’ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, Rusya ile bu alanda işbirliğine devam edeceklerini açıklamıştı.  Rusya, deneme üretimi yapılan Buşehr santralini eylül ayında İran’a teslim etmeye hazırlanıyor.

BUŞEHR NÜKLEER SANTRALİ HAKKINDA...

Elektrik üretim kapasitesi 1000 MW olan Buşehr Nükleer Santrali için İran ile Rusya arasında 1995 yılında anlaşma imzalanmış ve 1999’da inşasının bitmesi kararı alınmıştı. Ancak proje Rus tarafınca sürekli ertelenmiş ve Rusya fiziksel olarak inşaatı geçen yaz bitirmişti. Santralin tam kapasite ile çalışması ise 2014 yazında başlayacak.

2011’de 500 MW elektrik enerjisi gücü elde edilen santralin resmi açılışı 2012 Eylül’ünde yapılmıştı. Santral Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın tam denetimi altında çalışıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler