1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya’dan Şili’ye uranyum üretim desteği teklifi

Rusya’dan Şili’ye uranyum üretim desteği teklifi

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, lityum üretimini arttırması konusunda dünyanın en geniş lityum yataklarına sahip Şili’ye...

Rusya’dan Şili’ye uranyum üretim desteği teklifi

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, lityum üretimini arttırması konusunda dünyanın en geniş lityum yataklarına sahip Şili’ye destek önerdi. 

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Şili hükümetine elektrikli araç bataryalarının anahtar bileşeni olan ve aynı zamanda nükleer enerji sektöründe de kullanılan lityum madeninin üretimini arttırabilmesi için destek sağlayabileceğini bildirdi. 

Reuters’ın incelemelerine dayandırdığı habere göre, Kasım ayı sonlarında yapılan toplantılarda, Rosatom’un bağlı kuruluşu Uranium One Group lobicileri, 2 Şili ajansı yetkililerine tuzlu sudan ultra hafif uranyum metali üretimini ve kalitesini sürdürülebilir bir şekilde arttırabileceklerini ve telif ücretlerinde daha fazla para kazanabileceklerini bildirdiği belirtildi. Bu çerçevede Uranium One Group’un Rus teknolojisini lityum üretimi gerçekleştiren SQM, Albemarle gibi şirketlere tanıtmaya hazır olduğu kaydedildi. 

Şili’nin zengin lityum yataklarına sahip Atacama Çölü’nde lityum madenciliği ve üretimi işini çoğunlukla SQM adlı yerel ve Rockwood adlı yabancı bir şirket yapıyor. SQM seksenlerde General Pinochet döneminde özelleştirildi. SQM’un üçte biri, Çinli Şirket Tianqi Lithium Corp Ltd. tarafından, 4.1 Milyar Dolar karşılığında, Kanada Merkezli Nutrien Ltda’dan alındı. 2017 yılında da Amerikan kimya firması Albermarle Corp, 6 milyar dolar ödeyerek Rockwood’u satın aldı ve lityum çıktısını üç katına çıkarma girişimlerinde bulundu. 

Beyaz petrol olarak da bilinen lityum, modern dünyanın teknolojilerinin gücünü sağlayan bir element. 2023 yılında lityum arzının talebi karşılamayacağı öngörülüyor.

 
Önceki ve Sonraki Haberler