1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya’dan Ukrayna’ya gaz geçişi için 1 milyar dolarlık teklif

Rusya’dan Ukrayna’ya gaz geçişi için 1 milyar dolarlık teklif

Enerji Günlüğü - Kiev’in depolama amacıyla yapılan doğal gaz alımını finanse etmek ve 2013/2014 kışında Avrupa’ya nakliyatı sağlamlaştırmak...

Rusya’dan Ukrayna’ya gaz geçişi için 1 milyar dolarlık teklif

Enerji Günlüğü - Kiev’in depolama amacıyla yapılan doğal gaz alımını finanse etmek ve 2013/2014 kışında Avrupa’ya nakliyatı sağlamlaştırmak maksadıyla yapılan doğal gaz geçişi nedeniyle Rusya’nın Gazprom şirketi Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık ödeme yapacak.

Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, Azarov (Ukrayna başbakanı) Ukrayna’nın yer altı gaz depolarının ve gaz geçiş sistemlerinin modernleştirilmesinin, Avrupa enerji marketinin stratejik istikrarında önemli bir rol oynamasını istiyor.

Kyiv Post’a göre çarşamba günü yapılan kabine toplantısında başbakan Azarov, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’da bir doğal gaz merkezinin gelişmesiyle alakadar olduğunu söyledi.

Kiev ayrıca yerel üretim yaparak Ukrayna’nın Rus gazına olan bağımlılığını hafifletme gayretinde. Ukrayna ulusal enerji tüketimini azaltarak, elektrik santrallerini doğal gazdan kömüre değiştirerek, LNG terminalleri inşa ederek ve Avrupa’dan yapılan doğal gaz akışını tersine çevirerek iddialı planlar yapmaya devam ediyor.

Gazprom, Avrupa’ya ihraç ettiği doğal gazın yarısından fazlasını Ukrayna üzerinden naklediyor. Bu sene, Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacının dörtte birini sağlayan Gazprom, bu ihracatı 138 milyar kübik metreden 150 milyar kübik metreye çıkarmayı hedefliyor. Ukrayna Enerji ve Kömür Endüstrisi bakanlığı nisan ayında yayımladığı bir rapora göre, ocak ve şubat aylarında Rusya’nın Ukrayna’ya yapmış olduğu gaz ihracatı geçen seneye göre % 23 düşüştedir.

Önceki ve Sonraki Haberler