1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya`nın açık deniz petrol rezervleri arttı

Rusya`nın açık deniz petrol rezervleri arttı

Enerji Günlüğü – Rusya,kıta sahanlığının Uzakdoğu'da yer alan Ohotsk Denizi'ni de kapsayacak şekilde genişletilmesiyle 1 milyar tonluk ek petrol rezervine...

Rusya`nın açık deniz petrol rezervleri arttı

Enerji Günlüğü – Rusya,kıta sahanlığının Uzakdoğu'da yer alan Ohotsk Denizi'ni de kapsayacak şekilde genişletilmesiyle 1 milyar tonluk ek petrol rezervine sahip oldu.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Rusya'nın kıta sahanlığının Uzakdoğu'da yer alan Ohotsk Denizi'ni de kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören belgeyi imzaladığını söyledi. Medvedev, Japonya ile tartışmalı Kuril Adaları'nda yaptığı incelemelerde komşularla mutabakata varıldığı şekilde yeni kıta sahanlığının oluşturulduğunu belirtti. Buna göre Rusya 52 bin kilometre daha genişlerken, bölgede 1 milyar ton civarında petrol ve doğalgaz rezervlerinin bulunduğu belirtiliyor.

Medvedev, Birleşmiş Milletlerin Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonu (CLCS) ve Japonya dahil Rusya'nın komşuları ile mutabakat içinde bu kararın alındığını hatırlatarak, "Bunun sonucu olarak, kıta sahanlığımız 50 bin kilometre kareden fazla büyümüş oldu" bilgisini verdi.

Ohotsk Denizi'nde kıta sahanlığının genişletilmesi yönünde sonuç alan Rusya, Arktik Bölgesi'nde de benzer bir çalışmayı yürütüyor.

1994 yılında yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne göre, kıta sahanlığı, kıyı çizgisinden 200 deniz mili açığa kadar uzanabiliyor. Ülkeler, doğal kıta sahanlığının yani ülkeyi oluşturan kara parçasının deniz altındaki uzantısının daha da açığa gitmesi durumunda 350 deniz mili açığa kadar kıta sahanlıklarını genişletebiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler