1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya’nın akaryakıt ihracat yasağı uzun ömürlü değil 

Rusya’nın akaryakıt ihracat yasağı uzun ömürlü değil 

Rus petrol şirketlerinin, yurt içinde depolama kapasitesinin kısıtlı olduğu gerekçesiyle Devlet Başkanı Vladimir Putin'den dizel ve benzin ihracat yasağını kaldırmasını talep edecekleri kaydedildi.

Rusya’nın akaryakıt ihracat yasağı uzun ömürlü değil 

Enerji Günlüğü - Rus hükümeti dizel ihracatına getirdiği yasağı önümüzdeki günlerde kısmen kaldırmaya hazırlanıyor. Yasak sadece boru hattıyla yapılan dizel ihracatı için kaldırılacak ve toptan satış fiyatlarındaki artışları önlemek için hacimler kotaya tabi tutulabilecek. 

Kommersant gazetesinin isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus hükümeti dizel ihracatına getirdiği yasağı önümüzdeki günlerde kısmen kaldırmaya hazırlanıyor. Yasak sadece boru hattıyla yapılan dizel ihracatı için kaldırılacak ve toptan satış fiyatlarındaki artışları önlemek için hacimler kotaya tabi tutulabilecek. Benzin ihracatı yasağı ise şimdilik yürürlükte kalmaya devam edecek. 

ŞİRKETLER PUTİN’DEN YASAĞIN KALKMASINI İSTEYECEK

Kommersant gazetesinin haberine göre Rus petrol şirketleri, iç piyasada sorunlara yol açabileceği gerekçesiyle Devlet Başkanı Vladimir Putin'den dizel ve benzine uygulanan ihracat yasağının kaldırılmasını talep etmeyi planlıyorlar. 

Petrol şirketleri, yaz dizelini sevk edemeyen rafinerilerin, üretimine kısa bir süre sonra başlanacak kış dizeli için yeterli depoya sahip olamayacağından endişe ediyor. Geçmişte yaşanan kışlık mazot kıtlığı fiyatları alışılmadık derecede yüksek seviyelere çıkarmıştı. Yasağın şimdiden rafineri depolarını doldurmaya başladığını belirten piyasa kaynakları, yasağın bir haftadan fazla sürmesini beklemediklerini, aksi takdirde bu ayın sonunda sonbahar bakımlarından dönecek olan tesislerin çalışmayı kesmek zorunda kalacağını, bunun da üretimin ve yurtiçi arzın azalmasına yol açabileceğini belirtiyor.

Kommersant'ın edindiği bilgilere göre, Rus petrol boru hattı tekeli Transneft'in depolama tesisleri neredeyse tükendi ve ekstra hacimleri iç pazara yönlendirmek teknolojik olarak neredeyse imkansız. 

Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, dün yaptığı açıklamada, iç pazar tamamen istikrara kavuşana kadar yasağın devam edeceğini söyledi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler