1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı yüzde 28 arttı

Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı yüzde 28 arttı

Rusya’nın Avrupa'ya doğal gaz ihracatı Temmuz ayının ilk yarısında bir önceki aya göre yüzde 28 arttı.

Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı yüzde 28 arttı

Enerji Günlüğü - Rusya’nın Avrupa'ya doğal gaz ihracatı Temmuz ayının ilk yarısında bir önceki aya göre yüzde 28 arttı.

Rusya'nın 1-15 Temmuz 2023 döneminde Avrupa'ya doğal gaz ihracatı bir önceki aya göre yüzde 28 artarak 2023'ün en yüksek seviyesine ulaştı. Temmuz ayının ilk yarısında Avrupa'ya 1,29 milyar metreküp gaz ihraç edildi.

1-15 Temmuz'da Avrupa'ya günlük ortalama doğal gaz ihracatı Haziran ayının aynı dönemindeki 66,8 milyon metreküpten 85,7 milyon metreküpe çıktı. 

Yıl başından bu yana ihracat ise 13,4 milyar metreküp oldu. 2022 yılının tamamında 62 milyar metreküp gaz ihraç edilmişti.

AB ORTAKLAŞA GAZ ALIMINI KALICILAŞTIRMAK İSTİYOR

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), kriz ortamlarında üye ülkelerin birbirleriyle rekabet etmesini engellemek için yapılan ortak doğal gaz alımlarını, Rusya sonrası enerji stratejisinin kalıcı bir özelliği haline getirmek istiyor. Bloomberg News tarafından görülen bir belgeye göre AB Komisyonu, ortak alım platformuna hidrojen ve biyometan gibi dekarbonize gazları dahil etmeyi değerlendiriyor. Ayrıca, karbon yakalama ve depolama gibi diğer enerji malları veya hizmetler de platforma dahil edilebilir. Normal koşullarda ortak gaz alım platformuna katılım gönüllü olacak. Ancak, bir başka enerji krizinin ortaya çıkması durumunda AB, ortaklaşa alıma katılımı zorunlu hale getirebilecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler