1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgar enerji santrallerine yangın tehdidi

Rüzgar enerji santrallerine yangın tehdidi

Çeşme’de başlayan ve söndürme ekiplerinin müdahale ettiği yangından, civardaki RES’ler de etkilendi.

Rüzgar enerji santrallerine yangın tehdidi

Enerji Günlüğü - İzmir’in Çeşme ilçesinde çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ederken Alaçatı Mahallesi’ndeki makilikte başlayan yangın Alaçatı Rüzgar Enerji Santrali’ne (RES) de sıçradı. Yetkililer, türbinlerde önemli bir sorun yaşanmadığını ve kontroller sonrası ünitelerin birer birer devreye alındığını bildirdi. 

İzmir’in Çeşme ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle geniş alanlara yayıldı. Zeytineli Mevkiine ve İzmir-Çeşme otoyolunun bir bölümüne sıçrayan yangın, Alaçatı RES’e de ulaştı. Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı, rüzgar türbinleri için açılan yolların, yangına karadan müdahale yapılırken kolaylık sağladığını vurguladı. 

ALAÇATI RES’TE 8 TÜRBİN DEVRE DIŞI BIRAKILDI
Alaçatı Mahallesinde, Kutlu Akbaş Barajı yakınındaki ağaçlık bölgede başlayan yangın sebebiyle Alaçatı RES’in türbinleri de zarar gördü ve tedbir olarak 8 türbin devre dışı bırakıldı. 

Devre dışı bırakılan türbinler nedeniyle enerji üretimi geçici olarak düştü. Ancak bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla rüzgar türbinlerinin yeniden çalışmaya başlayacağı öğrenildi. Makilik alana denk gelen türbinler ise bitki boylarının kısa olması sayesinde yangından zarar görmedi.

RES SAHALARINDAKİ YOLLAR YANGINA MÜDAHALEDE KULLANILIYOR
ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, rüzgar türbinleri için açılan yolların yangınla mücadele konusunda kolaylık sağladığını vurgulayarak “Rüzgar türbin sahaları için açılan yolların, orman yangınları karşısında karasal söndürme ekiplerinin müdahalesine ne kadar çok yardımcı olduğunu bu üzücü yangın sırasında görmüş olduk” şeklinde konuştu. 

Ezgi ACER - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler