1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Rüzgar enerjisi kurulumu beş yılda ikiye katlayacak

Rüzgar enerjisi kurulumu beş yılda ikiye katlayacak

Enerji Günlüğü - Küresel rüzgar enerjisi kurulumları beş yıl içinde iki kat artacak.Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin (GWEC) yayınladığı yıllık...

Rüzgar enerjisi kurulumu beş yılda ikiye katlayacak

Enerji Günlüğü - Küresel rüzgar enerjisi kurulumları beş yıl içinde iki kat artacak.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin (GWEC) yayınladığı yıllık rapora göre, büyük rüzgar piyasalarındaki son yıllarda yaşanan yavaşlamaya rağmen, Asya ve diğer gelişmekte olan bölgelerin etkisiyle Küresel rüzgar enerjisi kurulumları beş yıl içinde her yıl % 10’dan fazla artacak. Böylece rüzgar kurulumu beş yıl sonra yarı yarıya artacak.

2013 YILI RÜZGAR KURULUMU

2013 yılında rüzgar enerjisi kurulum kapasitesi dünya genelinde % 12.5 oranında artış kaydetse de,2013 yılı rüzgar enerjisi için oldukça zor bir yıl oldu ve 1996 yılından bu yana ilk defa bir önceki yıla göre daha az kurulum gerçekleştirildi. 2012 yılında 45 bin MW olan rüzgar kurulum kapasitesi geçen yıl 35 bin MW’a düştü.

Rüzgar enerjisi yıllık piyasa koşullarına göre 2013 yılında Çin % 45.6 rüzgar kurulum payı ile liderliği elinde tutuyor ve yakın gelecekte de bu durumun devam etmesi bekleniyor. İkinci sırada % 9.2 kurulum payı ile Almanya, üçüncü sırada % 5.3 payla İngiltere, dördüncü sırada ise % 4.9 pay ile Hindistan geliyor. % 4.5 pay ile beşinci sırada yer alan Kanada ise geçen yıl ilk defa % 3.1 hisseye sahip olan ABD’den daha fazla rüzgar enerjisi kurulumu gerçekleştirdi.

AMERİKA İÇİN 2013 ZOR BİR YIL OLDU

Rapora göre, 2013 yılında rüzgar enerjisinde Almanya ve İngiltere’de düşüşler yaşansa da asıl büyük zorluk ABD’de yaşandı. ABD’de 2012 yılında 12 GW rüzgar enerjisi kurulurken, geçen yıl sadece 1 GW rüzgar enerjisi kurulumu gerçekleştirildi. GWEC genel sekreteri Steve Sawyer’a göre, ABD’de yaşanan bu düşüşün nedeni Amerika’da net olmayan vergi kanunları.

KÜRESEL RÜZGAR KURULUMUNDA İLK ON

2013 yılı sonu itibariyle yaklaşık 318 GW olan toplam küresel rüzgar kurulu gücünde % 28.7 pay ile Çin birinci, % 19.2 payla Amerika ikinci, % 10.8 payla Almanya üçüncü, % 7.2 payla İspanya dördüncü, % 6.3 payla Hindistan beşinci, % 3.3 payla İngiltere altıncı, % 2.7 payla İtalya yedinci, % 2.6 payla Fransa sekizinci, % 2.5 payla Kanada dokuzuncu ve % 1.5 payla Danimarka onuncu sırada yer aldı.

2014 BEKLENTİLERİ

2014 yılından en azından 47 GW kurulum bekleniyor. Ülkeler bazında bakacak olursak Brezilya oldukça iyi bir yıl yaşayabilir ve en yüksek rüzgar kurulumu yapan üçüncü ülke haline gelebilir.

GELECEK PERSPEKTİFİ

Önümüzdeki süreçte ise dünya genelinde rüzgar kurulumları kapasitesi artmaya devam edecek ve Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya aslan payına sahip olacak.GWEC genel sekreteri Steve Sawyer, güçlü Çin piyasası, ABD'deki iyileşme ve gelişmekte olan ekonomilerin artan rolünden dolayı rüzgar enerjisinde kaydadeğer bir büyüme elde edilmese bile, durağanlığın korunacağını düşünüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler