1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgar enerjisi Temmuz`da rekor kırdı

Rüzgar enerjisi Temmuz`da rekor kırdı

Enerji Günlüğü - Rüzgar santrallerinden elektrik üretimi Temmuz ayında 1 milyar kilovat ile tarihi rekor kırdı.Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın...

Rüzgar enerjisi Temmuz`da rekor kırdı

Enerji Günlüğü - Rüzgar santrallerinden elektrik üretimi Temmuz ayında 1 milyar kilovat ile tarihi rekor kırdı.

Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, rüzgar santralleri yaz mevsimine rağmen üretim rekoru kırdı. Havaların mevsim normallerinden daha serin olması Temmuz ayında 1 milyar 75 milyon kilovat saatlik üretim rekorunu da beraberinde getirdi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, “Bu yıl önceki yıllara nazaran daha verimli bir yıl geçiriyoruz. Bu durum rüzgar enerjisi yatırımcılarını memnun ederken, yeni yatırımları da teşvik ediyor” dedi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) verilerine göre 2011 yılı ilk 7 aylık döneminde 2.2 milyar kilovat saatlik üretim gerçekleşti. Geçen yıl ise bu rakam yüzde 41 artışla 3.1 milyara yükseldi. Bu yıl aynı dönemde ise toplam üretim 4.2 milyar ile rekor kırdı.

Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi gerçekleştiren santrallerin doğal koşullardaki değişimden ciddi anlamda etkilendiğine işaret eden Ataseven, “Şu anda üretim yani rüzgar tarafında bir sorun görünmüyor ancak havaların serin olması ve ekonomideki yavaşlama elektrik talebini olumsuz etkilediği için tüketim tarafında bir talep azalması söz konusu” diye konuştu.

Ekonomistlere göre Türkiye bu yılın ilk 6 ayında yüzde 3.0 oranında büyüdü. Bu durum elektrik talebini de yansıdı. Toplam elektrik talebi bir önceki yıla göre yüzde 3 geriledi ve 138 milyar 500 milyon kilovat olarak gerçekleşti.

400 MW YATIRIM YOLDA 

Temmuz sonu itibarıyla Türkiye’deki rüzgar santrallerinin toplam kapasitesinin 2 bin 600 megavata ulaştığını anlatan Ataseven, “Halen 750 megavatlık yatırımın da inşası sürüyor. Benim öngörüm bu yıl sonuna kadar kurulu güç 3000 megavata ulaşır” bilgisini verdi. TEİAŞ verilerine göre Temmuz 2013 itibarıyla Türkiye’nin toplam kurulu gücü 60 bin MW.

Türkiye’deki rüzgar santrallerinin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 4 düzeyinde. Türkiye’nin rüzgar açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Atasever, önümüzdeki 10 yıl içinde rüzgar santrallerinin 3 kat artışla 10 bin 620 megavate ulaşmasını beklediklerini belirtti.

ÇATISINDA ELEKTRİK ÜRETMEK İSTEYENLER DE RÜZGARA KOŞTU

Türkiye’de ev ve işyerlerinde izin almadan elektrik üretimi yapılabiliyor. Daha önce 500 kilowatt olan üst sınır bu yılın yapılan değişiklikle 1 megavata yükseltildi. Bu gelişme güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanarak elektrik üretmek isteyen yatırımcıları da cesaretlendirdi.

Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kıroğlu, “Ev ve işyerinde rüzgar türbini kurarak elektrik üretmek isteyenlerin sayısı her geçen gün daha çok artıyor” dedi ve ekledi: “Mayıs sonu itibarıyla 59 bin megavarlık rüzgar başvurusuna onay verildi. 2015 sonuna kadar biz bu rakamın 2000 megavata ulaşacağını tahmin ediyoruz”

Önceki ve Sonraki Haberler