1. WEB TV

  2. ELEKTRİK

  3. Rüzgar ve güneş, batarya ile ‘birincil’ olacak

Rüzgar ve güneş, batarya ile ‘birincil’ olacak

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, batarya teknolojisinde hızlı bir gelişme olduğunu, böyle giderse 4-5 yıl içinde rüzgar, güneş enerjilerinin depolanarak birincil kaynak olarak kullanılmasının mümkün olacağını söyledi.

Enerji Günlüğü - Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar’a göre, batarya teknolojisi 4-5 yıl içinde gelişip, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir kaynakların depolanarak birincil kaynak olarak kullanılmasına imkan verecek.

Enerjide küresel trendleri 5D ile tanımlayan Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, bu trendleri deregülasyon, dekarbonizasyon, desantralizasyon, demokratizasyon ve dijitalizasyon olarak sıraladı. 

Deregülasyonu elektrik piyasasında devlet etkisinin azalması, dekarbonizasyonu Paris Anlaşması ve Yeşil Mutabakat gibi karbon salımını azaltan yenilenebilir enerjilere geçiş olarak özetleyen Murat Pınar, tekil üreticilerin kendi tüketimleri için şebekeye bağlı veya bağımsız elektrik üretiminin desantralizasyon trendini oluşturduğunu söyledi. Elektriğe erişim konusundaki sıkıntıların giderilmesinin demokratizasyon trendiyle tanımlandığını kaydeden Pınar, tüm bunları teknolojik olarak destekleyen trendin de dijitalizasyon olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE HEDEFLERİN ÇOĞUNU YAKALAMIŞ DURUMDA

Murat Pınar, söz konusu küresel trendlerin Türkiye’ye yansımalarını ise şöyle değerlendirdi: 

“Türkiye’de hala %3-4 müşteri büyümesi var, bağlantı talebi mevcut. Ülkemiz enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularında oldukça iyi durumda, pek çok hedefe şimdiden ulaşılmış durumda.”

Enerjideki trend ve dinamiklerin kesiştiği yerde yeni teknolojilerin olduğunu belirten Enerjisa Enerji CEO’su Pınar, bu teknolojileri e-mobilite, dağıtık üretim, batarya ve hidrojen olarak sıraladı. 

BATARYA, RÜZGAR VE GÜNEŞİ ‘BİRİNCİL KAYNAK’ YAPACAK 

Enerjinin depolanmasıyla ilgili çeşitli ar-ge projeleri yürütüldüğünü anlatan Murat Pınar, “Güneş ve rüzgar gibi kaynaklar, sadece mevcut olduğunda enerjiye dönüşüyor. Oysa bunları bataryayla kombine edip depolayabilirsek birincil kaynak haline gelebilir.  Öngörümüz şu: 2027 civarında batarya ve güneş, rüzgar çözümleri birlikte kullanılarak kesintisiz normal birincil kaynak gibi kullanma şansına sahip olacaksınız” diye konuştu. 

Mehmet DAYIOĞLU - Mehmet KARA / Enerji Günlüğü

Benzer Videolar