1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgarda Çin-ABD kapışması!

Rüzgarda Çin-ABD kapışması!

Enerji Günlüğü - ABD Federal Mahkemesi, Çinli rüzgar enerjisi şirketi Sinovel'i ABDli tedarikçisi Superconductor’un rüzgar teknolojisini çalmaktan...

Rüzgarda Çin-ABD kapışması!

Enerji Günlüğü - ABD Federal Mahkemesi, Çinli rüzgar enerjisi şirketi Sinovel'i ABDli tedarikçisi Superconductor’un rüzgar teknolojisini çalmaktan suçlu buldu.

Yenilenebilir enerji alanında Çin-ABD rekabeti mahkemeye taşındı. American Superconductor Corp., geçmişte rüzgar türbini tedarik ettiği Çinli rüzgar türbini üreticisi Sinovel Wind Group’un türbin yazılımı kaynak kodunu çaldığını iddia ederek dava açtı. Davaya bakan Madison’daki Wisconsin Federal Mahkemesi jürisi, 11 günlük davanın ardından Sinovel’i ticari gizli hırsızlık, ticari sırların çalınması ve elektronik dolandırıcılığı için komplo kurmaktan suçlu buldu.

Bu kararın iki ülke arasındaki fikri mülkiyet savaşlarında baş gösterecek bir test davası olarak görüldüğü kaydediliyor. 

Mahkeme, Sinovel yöneticilerinin Superconductor şirketinin hoşnutsuz bir yazılım çalışanına büyük miktarlarda para vererek türbinleri kontrol eden yazılım için tescilli bir kaynak kodu elde ettiklerine hükmetti. Avrupa'da görevli olan sözkonusu çalışanın ise, 2011'in sonlarında Avusturya mahkemesinde suçlu bulunarak cezaevine girdiği belirtildi.

Sinovel ise iddiaları reddetti.

 
Önceki ve Sonraki Haberler