1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgarda teknisyen eğitim ihtiyacı artacak

Rüzgarda teknisyen eğitim ihtiyacı artacak

Rüzgar enerjisi sektöründeki hızlı büyümeye bağlı olarak önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 600.000 teknisyene ihtiyaç duyulacağı kaydedildi.

Rüzgarda teknisyen eğitim ihtiyacı artacak

Enerji Günlüğü - Rüzgar enerjisi sektöründe eğitim alması gereken rüzgâr teknisyenlerinin sayısı 2022'de 489.600'den 2027'de 574.200'e çıkarak %17 artacak. 

Küresel Rüzgar Örgütü (Global Wind Organisation, GWO) ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (Global Wind Energy Council, GWEC) tarafından bugün yayınlanan Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü, 2023 yılında 1 TW kurulu rüzgâr enerjisi kapasitesi kilometre taşının geçildiğini ve bu on yıl içinde bir TW daha kurma yolunda ilerlediğimizi gösteriyor. Rapor, 2027 yılına kadar inşaat, kurulum, işletme ve bakım için 574.000'den fazla teknisyene ihtiyaç duyulacağını, ancak bu büyümeye ayak uydurmak için bunların neredeyse %43'ünün sektöre yeni katılacağını, eğitim ve işe alım hattından katılacağını veya açık deniz petrol ve gaz gibi diğer sektörlerden transfer olacağını ortaya koyuyor. 

TEKNİSYEN SAYISINDA %17’LİK ARTIŞ 

Dünya çapındaki toplam rüzgar kapasitesinin sadece beş yıl içinde 1.500 GW'ın üzerine çıkması bekleniyor. Teknoloji inovasyonu ve hızla büyüyen açık deniz rüzgâr piyasası tarafından yönlendirilen rapor, beş yıllık tahmin dönemi boyunca inşaat, kurulum, işletme ve bakım için gerekli rüzgâr teknisyenlerinin sayısında %17'lik bir artış öngörüyor. Yeni rüzgâr teknisyenlerinin sayısının 2023'ten 2027'ye kadar yılda ortalama 48.800 artması bekleniyor. 

Bu büyüme, rüzgar enerjisinin genişlemesini desteklemek için fazladan 84.600 teknisyene ihtiyaç duyacak. Bununla birlikte, tipik bir %6 yıpranma oranıyla, rüzgar endüstrisinin 2023 ile 2027 yılları arasında doğal olarak rüzgar endüstrisinden çıkması beklenen teknisyenlerin yerini doldurmak için ek 159.200 kişiyi işe alması gerekecek.

SEKTÖR GEÇİŞLERİ İÇİN FIRSAT

Önümüzdeki beş yıl içinde ilave 243.800 yeni teknisyenin işe alınması ihtiyacı, tam zamanlı eğitimden ve konvansiyonel sektör de dahil olmak üzere diğer sektörlerden geçiş yapacak yeni yetenekler için bir dizi fırsat olduğunu gösteriyor. Bu da rüzgar sektörünün fosil yakıtlardan adil ve eşitlikçi bir enerji geçişini desteklemedeki rolünü vurguluyor. Sonuç olarak, Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü 2023-2027, beklenen tedarik zinciri boşluklarını karşılamak için güvenlik ve teknik eğitim kapasitesinde daha hızlı bir büyümeye acil ihtiyaç olduğunu vurguluyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler